Βίντεο με δηλώσεις τριών από τους 24 Ουκρανούς που συνελήφθησαν από τη Ρωσία στη διάρκεια του επεισοδίου στη θάλασσα του Αζόφ έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB.

Ένας από τους Ουκρανούς, ο Αντρίι Ντρατς, δηλώνει στην κάμερα ότι «προειδοποιηθήκαμε από τη συνοριακή υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι παραβιάζαμε τη ρωσική νομοθεσία. Μας είχαν επανειλημμένα ζητήσει να εγκαταλείψουμε τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ένας άλλος, ο Βολοντίμιρ Λισόβι, αναφέρει ότι ήταν διοικητής στρατιωτικής μονάδας και εμφανίζεται να παραδέχεται πως γνώριζε την «προκλητική φύση» των ουκρανικών ενεργειών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ναυτικού της Ουκρανίας, Ιχόρ Βοροντσένκο, υποστήριξε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι τρεις ναύτες εξαναγκάστηκαν να κάνουν αυτές τις «ψευδείς» δηλώσεις.

«Γνωρίζω αυτούς τους ναύτες από το [πολεμικό πλοίο] Nikopol. Πάντα ήταν τίμιοι επαγγελματίες στις δουλειές τους, και αυτά που λένε τώρα δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι δικαστήριο της Κριμαίας διέταξε να παραμείνουν οι 24 συλληφθέντες Ουκρανοί υπό κράτηση για 60 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία αναζωπυρώθηκε από το επεισόδιο της Κυριακής, όταν ρωσικές δυνάμεις κατέσχεσαν τρία ουκρανικά πλοία και συνέλαβαν το πλήρωμά τους με την κατηγορία ότι είχαν παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της χώρας, περνώντας από το στενό του Κερτς. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι το περιστατικό συνέβη σε διεθνή ύδατα.