Ο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, πρόεδρος της Υεμένης, κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει αυτονομιστές από το Κίνημα του Νότου.

Σύμφωνα με τον Χάντι, η συγκεκριμένη φράξια του κινήματος προσπαθεί να πετύχει με τη βία την απόσχιση του νότιου τμήματος της χώρας.

«Στο νότο υπάρχουν δύο κινήματα: ένα ειρηνικό και ένα μη ειρηνικό. Αυτό το τελευταίο έχει πάρει τα όπλα, λαμβάνει την υποστήριξη του Ιράν και δρα με στόχο την απόσχιση» της νότιας Υεμένης, που ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1990, δήλωσε ο Χάντι.

«Είμαι πρόεδρος της Υεμένης και κατάγομαι από το νότο, όπως και ο πρωθυπουργός μας Μοχάμεντ Σάλεμ Μπασιντάνουα. Τασσόμαστε υπέρ του εθνικού διαλόγου ώστε η Υεμένη να βγει από την τωρινή κατάσταση, που δεν συνάδει με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει στην Υεμένη εθνικός διάλογος στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, που οδήγησε στην αποχώρηση από την εξουσία του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Υεμένης, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες, και του κυρίως σιιτικού Ιράν χαρακτηρίζονται συχνά από δυσπιστία, καθώς η Σανάα υποπτεύεται ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Ζαΐντ, ένα παρακλάδι των σιιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία στο νότο. Οι αντάρτες Ζαΐντ και οι αυτονομιστές του νότου μάχονται από το 2004 εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης της Υεμένης επιθυμώντας την απόσχιση του νότου.