Αύξηση της λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται ισλαμιστικές «τρομοκρατικές» οργανώσεις, προκάλεσαν οι πολιτικές αλλαγές της Αραβικής Άνοιξης έχουν προκαλέσει, όπως δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπεν Άλι Κουμάν, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, ενός θεσμικού οργάνου του Αραβικού Συνδέσμου.

«Οι αλλαγές που εδώ κι ένα χρόνο γνώρισε ο Αραβικός Κόσμος είχαν ως συνέπεια να υπάρξουν διαταραχές στα σύνορα, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι λαθρέμποροι, κυρίως για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών», είπε ο επικεφαλής του θεσμικού αυτού οργάνου, που έχει την έδρα του στην Τύνιδα.

«Η απουσία ασφάλειας και ελέγχων σε ορισμένα σύνορα ενίσχυσε το οργανωμένο έγκλημα κατά τρόπο ώστε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών να καταστεί μία πηγή χρηματοδότησης για την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των παράνομων αυτών επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Ο Κουμάν είχε τονίσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου πως η Αραβική Άνοιξη είχε ευνοήσει δυσανάλογα τους «τρομοκράτες».

Επιπλέον, ο Τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι είχε δηλώσει χθες σε συνέντευξή του σε σαουδαραβική εφημερίδα πως το κέντρο δράσης των οπαδών του ιερού πολέμου (τζιχάντ) μετατοπίζεται «από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν προς την περιοχή του Αραβικού Μάγρεμπ».

Ο ίδιος προειδοποίησε για τον «μέγα κίνδυνο» που απειλεί την περιοχή, εκτιμώντας, εξειδικεύοντας, σε 3.000 τον αριθμό των σαλαφιστών ακτιβιστών, που «είναι γνωστοί και έχουν καταγραφεί» στην Τυνησία.