Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους επισκέπτονται στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς παρουσίασε το νομοσχέδιο έξι μήνες αφότου επτά άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και τρεις Εβραίοι μαθητές– σκοτώθηκαν από τον 23χρονο Μοχάμεντ Μερά ο οποίος ήταν γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες ότι είχε επισκεφθεί τέτοια στρατόπεδα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αρχές θα μπορούν να διώκουν τους Γάλλους που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες και όσους φεύγουν για να μαθητεύσουν στον τζιχάντ (ιερός πόλεμος), εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι σήμερα, προκειμένου να εξετάσουν τα γαλλικά δικαστήρια τέτοιες υποθέσεις έπρεπε οι αρχές της χώρας όπου έγιναν οι τρομοκρατικές ενέργειες να συλλάβουν τους δράστες, να τους απαγγείλουν κατηγορίες και να τους εκδώσουν στη Γαλλία. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούσε να γίνει για τους Γάλλους που εκπαιδεύονται σε χώρες που στηρίζουν ή ανέχονται την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης για τρομοκράτες.

Από τη στιγμή που θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους, όποιος Γάλλος επισκεφθεί στρατόπεδο εκπαίδευσης θα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και πρόστιμο 225.000 ευρώ ακόμη και αν δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη στη Γαλλία.