Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας, αναγνώρισε ως νόμιμη την επιβολή προστίμου ύψους 22,5 εκ. ρουβλίων (περίπου 300.000 ευρώ) στο περιοδικό The New Times επειδή δεν προσκόμισε έγκαιρα στην Εποπτική αρχή Μέσων ενημέρωσης στοιχεία για τις ξένες πηγές χρηματοδότησης.

Στο δικαστήριο η διευθύντρια του περιοδικού Γιεβγκένια Αλμπάτς δήλωσε ότι αφιέρωσε τη ζωή της στις έρευνες των σταλινικών διώξεων και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να ισχυρισθεί ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο περιοδικό συνιστά συνέχεια της πολιτικής των κρατικών διώξεων. Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του περιοδικού Βαντίμ Πραχόροφ ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει το «αυστηρό πρόστιμο», υποστηρίζοντας ότι οι παραβιάσεις είναι ήσσονος σημασίας. «Οι ενέργειες αυτές δεν προκάλεσαν καμία βλάβη, ως εκ τούτου η ποινή είναι υπερβολική και ατεκμηρίωτη», δήλωσε ο Πραχόροφ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από την Αλμπάτς να μην προσδίδει στην υπόθεση πολιτικό περιεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι το δικαστήριο «έλαβε υπ’ όψιν του όλες τις πραγματικές παραμέτρους και η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών και είναι τεκμηριωμένη».

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου για την επιβολή προστίμων τόσο στο περιοδικό The New Times όσο και στην ίδια την Αλμπάτς τέθηκαν σε ισχύ, ωστόσο οι καταδικασθέντες μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας .

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, τα ΜΜΕ υποχρεούνται να δηλώνουν τα χρήματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό είτε από οργανισμούς, που έχουν καταχωριστεί στο σχετικό μητρώο με τη χαρακτηριστική ονομασία «πράκτορες του εξωτερικού».

Στις 25 Οκτωβρίου η δικαστής του ειρηνοδικείου 367 της συνοικίας Τβερσκάγια αποφάσισε ότι αφού έλαβε το ποσό των 22,25 ρουβλίων από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ίδρυμα υποστήριξης της ελευθεροτυπίας», η οποία θεωρείται «πράκτορας του εξωτερικού», το περιοδικό The New Times δεν προσκόμισε στη Εποπτική αρχή Μέσων ενημέρωσης τα στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι έλαβε αυτό το ποσό.

Η Εποπτική αρχή δεν έλαβε επίσης τα σχετικά στοιχεία για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2017 , με αποτέλεσμα να επιβληθεί στο περιοδικό το πρόστιμο των 22 εκατ. ρουβλίων και στην Αλμπάτς πρόστιμο 30.000 ρουβλίων.

Στις 10 Νοεμβρίου το περιοδικό άρχισε δημόσια καμπάνια για να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή του προστίμου, ενημερώνοντας το κοινό ότι αν η διεύθυνση δεν μπορέσει να συγκεντρώσει το εν λόγω ποσό, το περιοδικό θα κλείσει και θα κηρύξει πτώχευση. Ωστόσο τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και μάλιστα έφθασαν το ποσό των 25 εκατ. ρουβλίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ντοζντ» είχε πει ότι «το ποσό, αν και είναι τεράστιο, έχει επιβληθεί αυστηρά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία». Παράλληλα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι μπορεί να συγχαρεί το περιοδικό για την καταβολή των προστίμων. «Σημαίνει ότι το περιοδικό έχει πράγματι τους δικούς του αναγνώστες, ένα πιστό αναγνωστικό κοινό, το οποίο μπορεί να δώσει την ψήφο του με το δικό του ρούβλι, ώστε η έκδοση να συνεχιστεί», κατέληξε ο Πεσκόφ.