Η οργάνωση Χαμάς κατήγγειλε την μονομερή πρωτοβουλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που, όπως υποστηρίζει, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διακήρυξε την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ που ξεκίνησε με τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993.

«Η ομιλία αυτή ανακοινώνει την αποτυχία του πολιτικού προγράμματος μετά το Όσλο», υποστήριξε ο Τάχερ αλ-Νούνου, ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος χαρακτηρίζοντας «συναισθηματική» την παρέμβαση του Αμπάς.

«Η ομιλία περιείχε αντιφάσεις. Μιλάει για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και του Όσλο και κατόπιν ζητάει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Επαναλαμβάνουμε ότι θα ήταν προτιμότερο ο Άμπου Μάζεν (σ.σ. ο Μαχμούντ Αμπάς) να διακηρύξει το τέλος των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας του συμβιβασμού», πρόσθεσε.

Άλλος εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, επέκρινε επίσης τον Αμπάς για την |μονομερή πρωτοβουλία που δεν έχει την έγκριση των Παλαιστίνιων» σχολιάζοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόταση του Παλαιστίνιου προέδρου.

Στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γενική Συνέλευση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, θα υιοθετήσει ένα ψήφισμα με το οποίο θα ανακηρύξει την Παλαιστίνη «κράτος-μη μέλος των Ηνωμένων Εθνών».