Μία νεότερη εκδοχή του διάσημου πίνακα του Leonardo da Vinci, της Mona Lisa, υποστηρίζουν αυτή την εβδομάδα πως βρήκαν οι ειδικοί.

Το έργο, που ονομάζεται «Mona Lisa του Isleworth» ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό συλλέκτη Hugh Blaker στο Isleworth λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πίνακας είναι λίγο μεγαλύτερος από το διάσημο πορτραίτο του da Vinci κι έγινε διάσημος για την ομοιότητά του «μοντέλου» με τη Lisa del Giocondo, με αποτέλεσμα επί χρόνια να συνεχίζεται η συζήτηση για το αν ο Blaker είχε ανακαλύψει τον «προάγγελο» της Mona Lisa.

Σήμερα, περίπου εκατό χρόνια αργότερα το Ίδρυμα Mona Lisa ανακοίνωσε πως θα αποκαλύψει «ιστορικές, συγκριτικές και επιστημονικές αποδείξεις» που θα τεκμηριώσουν πως το έργο αποτελεί όντως κάτι σαν… προσχέδιο του αριστουργήματος του 16ου αιώνα. Το Ίδρυμα επικαλείται την έρευνα του καθηγητή Alessandro Vezzosi αλλά και του καθηγητή Carlo Pedretti.

Ωστόσο η παρουσίαση αυτή δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από όλους τους ιστορικούς της τέχνης. Ήδη ο Martin Kemp, από την Οξφόρδη, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο το έργο του Isleworth να απεικονίζει μία νεότερη εκδοχή του πραγματικού μοντέλου του Leonardo. «’Μπορεί να δείχνει νεότερη αλλά αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή ο αντιγράφος- γιατί πρόκειται περί αντίγραφου- τη ζωγράφισε έτσι», δήλωσε στους Sunday Times.