Τα τελευταία λόγια του Τζαμάλ Κασόγκι πριν από τη δολοφονία του, φέρεται να αποκαλύπτει ο επικεφαλής των ερευνών της τουρκικής εφημερίδας Sabah, Nazif Karaman.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αl Jazeera, ο Κασόγκι λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είπε: «Πνίγομαι, βγάλτε μου τη σακούλα από το κεφάλι, είμαι κλειστοφοβικός».

Παράλληλα ο Nazif Karaman αποκάλυψε στο Αl Jazeera, ότι η δολοφονία σύμφωνα με τα ηχητικά που έχουν καταγραφεί, κράτησε περίπου επτά λεπτά.

Για την υπόθεση Κασόγκι συνομίλησαν το Σάββατο, κατά τη διάρκεια γεύματος στο Παρίσι, στις επετειακές εκδηλώσεις των εκατό χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την ύπαρξη ηχογραφήσεων του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως τις έδωσε επίσης στο Ριάντ, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι.

«Δώσαμε τις ηχογραφήσεις, τις δώσαμε στη Σαουδική Αραβία, τις δώσαμε στην Ουάσινγκτον, στους Γερμανούς, στους Γάλλους, στους Άγγλους», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του. Η προεδρία διευκρίνισε στη συνέχεια πως οι ηχογραφήσεις ακούσθηκαν μόνο και δεν διανεμήθηκε τίποτα γραπτό.

Τα σενάρια για το οξύ

Η Σαουδική Αραβία έστειλε μια 11μελή ομάδα, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολογίας, στην Κωνσταντινούπολη μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα στοχευμένο χτύπημα.

Ενώ οι αρχές του Ριάντ έχουν παραδεχτεί ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος, μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το πτώμα του 59χρονου αγνοούμενου δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το Ριάντ έστειλε μια 11μελή «ομάδα συγκάλυψης» στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα δηλαδή ημέρες μετά την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post ύστερα από την είσοδό του στο προξενείο για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο που σχεδίαζε να τελέσει.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην «αποκαλούμενη ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.

Ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες πως το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε σε οξύ θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο Anadolu, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κασόγκι στοχοποιήθηκε και ο φόνος του ήταν προμελετημένος. «Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να απαντηθεί. Ένα άλλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται το πτώμα…Υπάρχουν πληροφορίες ότι (το πτώμα) διαλύθηκε σε οξύ. Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν».