Ένα τεράστιο ομοίωμα του… ταραξία Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και θερμού υποστηρικτή του σκληρού Brexit, θα πέσει στην πυρά το Σάββατο κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής Νύχτας του Γκάι Φοκς στη μικρή κοινότητα ‘Ιντενμπριτζ της νότιας Αγγλίας.

Η Νύχτα του «Bonfire», όπως επίσης είναι γνωστή, σηματοδοτεί κάθε χρόνο την αποτυχία της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, δηλαδή της συνωμοσίας των ‘Άγγλων καθολικών υπό τον Γκάι Φοκς που είχε στόχο τη δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας και την ανατίναξη του Ανακτόρου του Ουέστμινστερ όπου στεγαζόταν το βρετανικό κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η ημέρα εκείνη γιορτάζεται πάντα το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο της ημερομηνίας αυτής, με φωτιές στις οποίες καίγονται ομοιώματα του Φοκς και με πυροτεχνήματα.

Στο ‘Ιντενμπριτζ, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια στην πυρά ρίχνονται και ομοιώματα προσωπικοτήτων που απασχολούν την επικαιρότητα, μαζί με αυτό του Γκάι Φοκς.

Φέτος, η επιλογή του Μπόρις Τζόνσον ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με την Edenbridge Bonfire Society, την εταιρία που διοργανώνει το έθιμο λόγω της «’κακής του συνήθειας» να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τις «ατελείωτες γκάφες του».

Ο Μπόρις Τζόνσον που συνηθίζει επίσης να εκβιάζει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κρίνοντας υπερβολικά ήπια τη στρατηγική της στο θέμα του Brexit, τελικά παραιτήθηκε από την κυβέρνησή της πέρυσι τον Ιούλιο. Πρόσφατα ακόμη, χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι «γιλέκο αυτοκτονίας» του οποίου ο πυροκροτητής παραδόθηκε στην ΕΕ.

Το ομοίωμα του Τζόνσον διαδέχεται αυτό του Χάρβεϊ Γουάινστιν, του άλλοτε πανίσχυρου παραγωγού του αμερικανικού κινηματογράφου που κατηγορείται για παρενόχληση και βιασμό. Ανάμεσα στους προκατόχους του είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ το 1995.

Το ομοίωμα, ύψους 11 μέτρων, παρουσιάζει τον Μπόρις Τζόνσον να φορά ένα πολύ στενό για το μέγεθός του σακάκι, πάνω από μια βερμούδα κόκκινη με λευκά λουλούδια. Η επιλογή της βερμούδας δεν είναι τυχαία. Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας φορούσε ακριβώς την ίδια όταν είχε βγει για τζόκινγκ στο Λονδίνο ένα πρωί του 2017, μια εμφάνιση για την οποία είχε γίνει περίγελος του βρετανικού Τύπου. Ένα κράνος ποδηλάτη καλύπτει την ξανθή αναμαλλιασμένη κώμη του «Μπόρις», ο οποίος κρατά στο αριστερό χέρι ένα γλύκισμα στα χρώματα του μπλε και του κίτρινου της ΕΕ και στο δεξί ένα κομμάτι από το γλυκό, του οποίου μια μεριά καλύπτεται από τη βρετανική σημαία και με το στόμα ορθάνοικτο ετοιμάζεται να το φάει.

«Το μήνυμά μας στον Μπόρις Τζόνσον είναι ότι δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», εξήγησε ο πρόεδρος της Edenbridge Bonfire Society.