Συμφωνία διευθέτησης του χρέους των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ) της Πιονγκγιάνγκ απέναντι στη Μόσχα, το οποίο χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, υπέγραψαν χθες η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ επισκέφθηκε τον Ιούνιο τη Βόρεια Κορέα για να συζητήσει με το βορειοκορεατικό καθεστώς της χώρας το θέμα του χρέους, το οποίο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει.

Η εφημερίδα Izvestia είχε δημοσιεύσει την περασμένη χρονιά την πληροφορία ότι η Ρωσία προσανατολίζεται προς τη διαγραφή του 90% του χρέους της Πιονγκγιάνγκ και τη χρησιμοποίηση του υπόλοιπου 10% στην πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Ο ρώσος υφυπουργός είχε διευκρινίσει τον Ιούνιο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ότι τμήμα της συμφωνίας αφορά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η Μόσχα σχεδιάζει την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων με τη Βόρεια Κορέα, ανάμεσά τους η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα διασχίζει την κορεατική χερσόνησο, ηλεκτρικής γραμμής μεταφοράς ισχύος και αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στη Νότια Κορέα μέσω της Βόρειας Κορέας.