Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών που πλήττονται από τη θρησκευτική βία, εξ αιτίας της ταινίας που δυσφημεί τον προφήτη Μωάμεθ, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», είπε σε δήλωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η κ. Άστον λέγοντας ότι «ανησυχεί πολύ» από αυτά τα γεγονότα, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση», είπε η  Άστον.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και την Παρασκευή, στον αραβικό κόσμο, καταγγέλλοντας την ταινία που δυσφημεί το Ισλάμ, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της βίας και τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην Τυνησία και το Σουδάν.