62
loading

H ιστορική διαμάχη για τους πραγματικούς στόχους του Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα και σήμερα, όσο η Ιστορία παραμένει ένα επιχείρημα δίχως τέλος.

Ο ιστορικός A.J.P. Taylor είχε διατυπώσει το 1966 τη θέση που θα σφράγιζε μια ολόκληρη γραμμή σκέψης: πως ο Χίτλερ δεν ήταν παρά ένας παραδοσιακός πολιτικός, περιορισμένης εμβέλειας, ο οποίος ανταποκρίθηκε απλώς σε μια δοσμένη κατάσταση χωρίς προσχεδιασμένο πλάνο για παγκόσμια κυριαρχία.

Όπως έχουν υποδείξει ωστόσο τόσοι και τόσοι ιστορικοί έκτοτε, όπως ο Milan Hauer στο άρθρο του σταθμό «Ήθελε ο Χίτλερ παγκόσμια κυριαρχία;» του 1978, αυτή η γραμμή σκέψης έτεινε να παραγνωρίζει περισσότερα απ’ όσα λάμβανε υπόψη.

Ο Χίτλερ είχε λοιπόν σχέδιο για την επομένη της νίκης του, έναν οδικό χάρτη που όχι μόνο καθοδήγησε τη δράση του από το 1933-1945, αλλά περιέγραφε και τα πλάνα του για την κατάκτηση του πλανήτη. Ναι, του πλανήτη.

Οι γερμανοί ιστορικοί της ναζιστικής περιόδου το αποκαλούσαν απαλά-απαλά «Πρόγραμμα» και δεν ήταν παρά το μεγάλο χιτλερικό όραμα για τον μελλοντικό ρόλο της Γερμανίας στα παγκόσμια τεκταινόμενα. Ο ίδιος ο Φύρερ μιλούσε για τη Νέα Τάξη (Neuordnung στα γερμανικά) ή κάποιες φορές για τη Νέα Τάξη της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας το όνειρό του τόσο για τα κατακτημένα εδάφη όσο και για την εξάπλωση του ναζιστικού ζυγού στην οικουμένη.

Η εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης δεν ήταν απότοκο του πολέμου, αλλά πεποίθηση και πρόθεση του Αδόλφου από παλιά. Αν και για πρώτη φορά μίλησε δημοσίως γι’ αυτή στις 30 Ιανουαρίου 1941, στον ετήσιο λόγο του στο Sports Palace του Βερολίνου: «Η χρονιά του 1941 θα είναι, όπως είμαι πεπεισμένος, το ιστορικό έτος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Νέας Τάξης».

Το σκοτεινό του όραμα περιλάμβανε τη δημιουργία του Παν-Γερμανικού Φυλετικού Κράτους, χτισμένο με τα δομικά υλικά της ναζιστικής ιδεολογίας, τη μαζική προσάρτηση εδαφών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την αποίκισή τους με γερμανούς πολίτες και τη φυσική εξόντωση εβραίων και Σλάβων (Πολωνών και Ρώσων), Ρομά και όποιων ακόμα θεωρούσε «υπάνθρωπο» και «φυλετικά κατώτερο».

Σήμερα η ιστορική καταγραφή αποδέχεται πως ο επιθετικός γερμανικός ιμπεριαλισμός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι ιστορικοί συνεχίζουν ωστόσο να ερίζουν για τον τελικό στόχο του Χίτλερ. Κάποιοι τοποθετούν το τέλος του οράματος του Χίτλερ στην κατάκτηση της Ευρώπης, ενώ άλλοι επιμένουν πως η προσάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν θα ήταν παρά εφαλτήριο για τη γερμανική εξάπλωση στην οικουμένη και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης με έδρα το Βερολίνο.

Το δεξί του χέρι βέβαια, Τζόζεφ Γκέμπελς, και υπουργός Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξεδιπλώνει δημοσίως κάποιες πτυχές του χιτλερικού οράματος. Είπε λοιπόν χαρακτηριστικά στις 8 Μαΐου 1943: «Ο Φύρερ εξέφρασε την αδιαμφισβήτητη πεποίθησή του πως το Ράιχ θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να εμπλακούμε ακόμα σε πολλές μάχες, αλλά αυτές θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε περισσότερες υπέροχες νίκες. Από κει και πέρα, ο δρόμος για παγκόσμια κυριαρχία είναι πρακτικά βέβαιος. Όποιος κυριαρχήσει στην Ευρώπη, θα αναλάβει αναγκαστικά και τον έλεγχο του κόσμου».

Αλλά και ο Χάινριχ Χίμλερ δεν ντρεπόταν επίσης να διατυπώσει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Γερμανίας σε λόγο του το 1943: «Αυτός ο πόλεμος θα διασφαλίσει πως οτιδήποτε έχει προσαρτηθεί στο Γερμανικό Ράιχ, την Ευρύτερη Γερμανία και στη Γερμανική Φυλή στα χρόνια μετά το 1938, θα παραμείνει δικό μας. Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται για να παραμείνει ο δρόμος προς την Ανατολή ανοιχτός. Ώστε να γίνει η Γερμανία παγκόσμια δύναμη, να ιδρύσουμε την Παγκόσμια Γερμανική Αυτοκρατορία».

Τεμαχίζοντας το χιτλερικό όραμα ανά περιοχή, έτσι κάπως θα ήταν ο παγκόσμιος χάρτης αν είχαν επικρατήσει οι κακοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Η δημιουργία του Ευρύτερου Γερμανικού Ράιχ

Ένα από τα πιο ρητά και καθαρά εκπεφρασμένα σχέδια των Ναζί ήταν το μέλλον της Ευρώπης κάτω από τη χιτλερική μπότα. Ο Φύρερ προγραμμάτιζε να εγκαθιδρύσει αυτό που αποκαλούσε «Ευρύτερο Γερμανικό Ράιχ του Γερμανικού Έθνους» (Grossgermanisches Reich Deutscher Nation), μια ευρωπαϊκή αυτοκρατορία που περιλάμβανε, πλάι στην ιστορική Ευρύτερη Γερμανία, και όλη τη Γερμανική Ευρώπη (πλην Βρετανίας), εκεί που θεωρούσαν δηλαδή οι Ναζί ότι κατοικούσαν όλοι οι εκπρόσωποι της άριας φυλής. Ο στόχος εδώ ήταν να εξαφανιστούν όλα τα εθνοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να παραμείνει η καθαρή και φυλετικά ομογενής άρια καταγωγή.

Αναφορικά με τη ναζιστική κυριαρχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αρκεί να πούμε ότι πριν από τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία ήταν ήδη δορυφόροι στη σφαίρα επιρροής του Γ’ Ράιχ. Το Μαυροβούνιο ήταν επίσης δορυφόρος της Ιταλίας, η Αλβανία είχε προσαρτηθεί στο άρμα του Μουσολίνι και η Ελλάδα ήταν κάτω από τον κοινό γερμανο-ιταλικό ζυγό, εξαιτίας της σοβαρής της Αντίστασης. Όσο για την Κροατία, ήταν στην πραγματικότητα χωρισμένη από τις δύο δυνάμεις του Άξονα. Ο Χίτλερ οραματιζόταν εδώ δυο μεγάλες γερμανικές βάσεις, δυο μόνιμους οικισμούς δηλαδή, σε Βελιγράδι και Θεσσαλονίκη.

Και μετά ήταν η επέκταση στα ανατολικά, ο περιβόητος ζωτικός χώρος της Ανατολικής Ευρώπης. Το πλάνο εδώ είχε ξεδιπλωθεί ήδη από το βιβλίο του Αδόλφου «Ο αγών μου», δίνοντας στην εξάπλωση στην ανατολική Ευρώπη τον χαρακτήρα του «ιστορικού πεπρωμένου». Η ΕΣΣΔ δεν ήταν στη συλλογιστική του παρά «εβραιο-μπολσεβίκικο» κράτος, μια αυτοκρατορία του κακού που έπρεπε να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Για «ανηλεή γερμανοποίηση» της Ρωσίας μίλησε καθαρά στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεών του, αν και το πρώτο βήμα για τη Νέα Τάξη ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941 με την εισβολή στην ΕΣΣΔ. Την οποία ονειρευόταν να χωρίσει σε δυο αυτόνομες διοικητικές περιοχές, μία που θα περιλάμβανε τη Μόσχα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ρωσίας (Reichskommissariat Moskowien) και μία στον Καύκασο (Reichskommissariat Kaukasus)…

Το πλάνο για την ηγεμονία στην Αφρική

Τα γεωπολιτικά οράματα του Χίτλερ για τη Μαύρη Ήπειρο ήταν σαφώς σε δευτερεύουσα μοίρα, καθώς ο πρώτος στόχος ήταν η Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν είχε «Πρόγραμμα» και για την Αφρική και δεν περιλάμβανε απλώς την προσάρτηση των παλιών γερμανικών αποικιών. Η Αφρική θα χωριζόταν στα τρία λοιπόν, με το βορειότερο κομμάτι να πηγαίνει στον ιταλό φασίστα σύμμαχο και το κεντρικό να προσαρτάται στο Γ’ Ράιχ, όπου πέρα από τις ιστορικές αποικίες προ του 1914, θα έπαιρνε το Γαλλικό και Βελγικό Κονγκό, τη Βόρεια Ροδεσία, τη Νότια Κένυα, την Ουγκάντα, την Γκαμπόν, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Ζανζαβάρη κ.ά.

Όσο για το νοτιότερο τρίτο, αυτό θα ελεγχόταν από ένα σκιώδες ναζιστικό καθεστώς με αμιγώς φυλετικά κριτήρια. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, φον Ρίμπεντροπ, είχε εξασφαλίσει ήδη από τις αρχές του 1940 τη συμπάθεια των ηγετών της Νότιας Αφρικής, συμφωνώντας να παραχωρήσουν στο Ράιχ την παλιά τους αποικία εκεί (Γερμανική Νοτιο-Δυτική Αφρική) και εκείνοι να δημιουργήσουν την Ένωση της Νότιας Αφρικής, παίρνοντας και όλες τις κτήσεις των Βρετανών (Σουαζιλάνδη, Νότια Ροδεσία κ.λπ.).

Ο διαμοιρασμός της Ασίας

Ήταν στις αρχές του 1942 όταν έγινε το μυστικό διπλωματικό συμβούλιο μεταξύ Ναζιστικής Γερμανίας και Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας για τον διαμοιρασμό της Ασίας. Τα σύνορα ακολουθούσαν τον Ποταμό Γενισέι της Κεντρικής Σιβηρίας προς τα σύνορα με την Κίνα και από κει κατά μήκος των συνόρων Κίνας και ΕΣΣΔ, των βόρειων και δυτικών συνόρων του Αφγανιστάν και της μεθοριακής γραμμής μεταξύ Ιράν και Βρετανικής Ινδίας (που περιλάμβανε και το σημερινό Πακιστάν).

Προσχέδιο της συμφωνίας παρουσίασε επισήμως στους Γερμανούς ο πρεσβευτής Χιρόσι Οσίμα, ο Χίτλερ δεν συμφώνησε όμως, καθώς όλη η Ινδία περνούσε στους Ιάπωνες, περιορίζοντας έτσι τις επιχειρήσεις του γερμανικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Φύρερ την υπέγραψε ωστόσο στις 18 Ιανουαρίου 1942, μοιράζοντας την Ινδία μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας και ματαιώνοντας έτσι τη μεγάλη εισβολή των Ιαπώνων στη Μαδαγασκάρη, μιας και η συμφωνία παραχωρούσε το νησί στη γερμανική σφαίρα.

Οι Ιάπωνες θα αγόραζαν τις παλιές γερμανικές αποικίες στη Νέα Γουινέα και τα Σαμόα, παίρνοντας ωστόσο όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δική τους και αφήνοντας τον Χίτλερ να θρηνεί για την εξαφάνιση της άριας φυλής από την Ωκεανία. Ξεκαθάρισε πάντως στους αξιωματούχους του πως «οι απόγονοι των καταδίκων της Αυστραλίας» δεν ήταν γερμανικό μέλημα και τα εδάφη θα πήγαιναν στους Ιάπωνες και τα δικά τους αποικιστικά σχέδια. Ο ιστορικός Norman Rich βρήκε μια σειρά από απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν πως ο Χίτλερ ονειρευόταν να μεταφέρει τους Αγγλοσάξονες της Αυστραλίας στις κτήσεις του στην Ανατολή, τονώνοντας το λευκό στοιχείο.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, μετά τη διαφαινόμενη πτώση της ΕΣΣΔ, ο Χίτλερ άρχισε να οραματίζεται την εντατικοποίηση του πολέμου στη Μεσόγειο. Την επίθεση στη Διώρυγα του Σουέζ, συγκεκριμένα, μέσω της Τουρκίας, την επιχείρηση κατά της Βαγδάτης από τον Καύκασο και τις επόμενες εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράν κατά της Βρετανικής Ινδίας.

Δεν ονειρευόταν όμως γερμανικές αποικίες εκεί, αφήνοντας τα εδάφη της Ανατολικής Μεσογείου (Λεβάντες) στους Ιταλούς. Οι εβραίοι της Μέσης Ανατολής θα ήταν εξάλλου παρελθόν και τον Νοέμβριο του 1941 συμφώνησε με τον Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ να του παραχωρήσει την περιοχή.

Χίτλερ και Χίμλερ είχαν μια περίεργη εκτίμηση για τον ισλαμισμό και ο Αδόλφος εκμυστηρεύτηκε στον Μεγάλο Μουφτή, τον φιλοναζιστή παλαιστίνιο εθνικιστή Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν αλ Χουσέινι, πως είχαν κοινούς εχθρούς: «τους Άγγλους, τους εβραίους και τους κομμουνιστές». Ο αλ Χουσέινι ονειρευόταν φασιστικό πραξικόπημα κατά των Άγγλων και ο Χίτλερ του υποσχέθηκε βοήθεια μετά την πτώση της Ρωσίας. Στη συμφωνία τους περιλαμβανόταν και η αποστολή ενός επίλεκτου ναζιστικού αποσπάσματος στην περιοχή για τη δολοφονία όλων των εβραίων.

Όσο για την Τουρκία, ο Χίτλερ την έβλεπε πάντα ως πιθανό σύμμαχο, εξαιτίας της νευραλγικής γεωγραφικής της θέσης, και είχε υποσχεθεί στους Τούρκους ένα προνομιακό καθεστώς στην παγκόσμια ναζιστική τάξη με αυτονομία και προσάρτηση γειτονικών εδαφών (πιθανότατα και της Ελλάδας)…

Το σχέδιο για τον Νέο Κόσμο

Για να ολοκληρώσει ανενόχλητος την κατάκτηση της Γηραιάς Ηπείρου, ο Χίτλερ ήθελε τις ΗΠΑ έξω από τον πόλεμο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Life» την άνοιξη του 1941 είχε χαρακτηρίσει μια γερμανική εισβολή στο δυτικό ημισφαίριο «τόσο φανταστική όσο μια εισβολή στο Φεγγάρι και ένα ψέμα που προωθούν οι αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί ελπίζοντας να αισχροκερδήσουν από τον πόλεμο».

Ταυτοχρόνως βέβαια, ο Χίτλερ έσπευσε να χαρακτηρίσει Αρίους όλους τους γηγενείς Αμερικανούς (ξεκινώντας από τους Σιου!) και άρχισε να υπόσχεται στην Αμερικανική Ινδιάνικη Ομοσπονδία την επιστροφή των εδαφών τους. Και 9 μήνες πριν από την κάθοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο, ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούζβελτ αναφέρθηκε (σε ομιλία του στις 15 Μαρτίου 1941) στη ναζιστική Νέα Τάξη, αναγνωρίζοντας την αυξημένη εχθρικότητα του Χίτλερ κατά της Αμερικής και τον κίνδυνο που διαδραμάτιζε η διχαλωτή στάση του για τον Νέο Κόσμο:

«Οι ναζιστικές δυνάμεις δεν αποζητούν απλούς μετασχηματισμούς στους αποικιοκρατικούς χάρτες ή σε ελάσσονα ευρωπαϊκά σύνορα. Αναζητούν ανοιχτά την καταστροφή κάθε αιρετού συστήματος διακυβέρνησης σε κάθε ήπειρο, περιλαμβανομένης της δικής μας … Ναι, αυτοί οι άντρες και οι υπνωτισμένοι ακόλουθοί τους το αποκαλούν αυτό ‘‘Νέα Τάξη’’».

Ο Χίτλερ δεν έκρυβε εξάλλου την απέχθεια του για την κατάντια της αμερικανικής κοινωνίας, λέγοντας πως «η μισή έχει εβραιοποιηθεί και η άλλη μισή νεγροποιηθεί» και πως «αν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι στην Αμερική, αυτοί είναι αποκλειστικά γερμανικής καταγωγής». Από τα τέλη του 1941 εξάλλου, όταν η νίκη του Άξονα κατά της Βρετανίας και της ΕΣΣΔ φάνταζε σίγουρη, ο Χίτλερ άρχισε να φτιάχνει έναν τρομακτικά μεγάλο στόλο που, σύμφωνα με τον ιστορικό Gerhard L. Weinberg, προοριζόταν για την επίθεση στο δυτικό ημισφαίριο.

Ακόμα και την κατάληψη πορτογαλικών και ισπανικών βάσεων προγραμμάτιζε στον Ατλαντικό ώστε να λειτουργήσουν ως γερμανικές βάσεις για την επίθεση στη Βόρεια Αμερική. Αυτό έλεγε η απόρρητη έκθεση του Γκέρινγκ την άνοιξη του 1942, πως οι ναζί θα χρησιμοποιούσαν τα νησάκια «για την ανάπτυξη βομβαρδιστικών κατά αμερικανικών πόλεων από τις Αζόρες».

Σήμερα ξέρουμε πως τον Ιούλιο του 1941 ο Χίτλερ κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή Οσίμα προτείνοντάς του να διεξάγουν κοινό πόλεμο κατά των ΗΠΑ. Έχοντας βέβαια κατά νου πως θα είχε ήδη νικήσει τους Βρετανούς και θα άρπαζε τον στόλο τους. «Μάχη των ηπείρων» χαρακτήριζε τον πόλεμο με τις ΗΠΑ, αν και δεν έχουμε βρει ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα χώριζε τις πολιτείες.

Αλλά και για τον Καναδά δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο, λες και δεν τον απασχολούσε, όπως και για την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς τόσο αυτός όσο και κανένας άλλος υψηλόβαθμος Ναζί δεν μίλησαν ποτέ για τα νότια της ηπείρου, εκτός ίσως από το γεγονός ότι τη χρησιμοποιούσαν ως βδελυρό παράδειγμα «φυλετικής μείξης».

Μόνο ως εμπορικούς εταίρους έβλεπαν τα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Από το 1933-1941 εξάλλου ο στόχος του Χίτλερ για τη Νότια Αμερική ήταν να ανέβει οικονομικά ώστε να κλέψει μερίδιο του εμπορίου από τις δυτικές δυνάμεις…

Νέα Τάξη;

Μετά την αποφασιστική ήττα των Γερμανών στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον Φεβρουάριο του 1943, οι Ναζί πέρασαν στην άμυνα και τα σχέδια για τη Νέα Τάξη, ευρωπαϊκή και παγκόσμια, τέθηκαν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Συνεχίστηκαν βέβαια οι γενοκτονίες κατά μειονοτήτων, αναπόσπαστο μέρος του «Προγράμματος» για παγκόσμια κυριαρχία, το Ανατολικό Μέτωπο έμεινε ωστόσο όνειρο.

Όταν οι Σύμμαχοι πέρασαν και τον Ρήνο και βρέθηκαν σε καθαυτό γερμανικό έδαφος, ο ναζιστικός διαμοιρασμός του κόσμου μετατράπηκε σε ναζιστική επιβίωση. Ελάχιστες μόνο μέρες πριν τη δολοφονία του αναγνώρισε ο Χίτλερ πως ίσως να μην κέρδιζε τελικά τον πόλεμο…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

62
σχόλια
 1. avatar Σαλαμπάνης

  Εγώ πάντως πιστεύω πως η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να σώσει την Ελλάδα

 2. avatar επαμιτης

  μα επικρατησαν τελικα οι ναζι με το τεταρτο ραιχ της ε.ε., οχι μεσω πολεμων αλλα μεσω οικονομιας και ευρω. τι εχουμε τωρα? μια γερμανικη φασιστικη ευρωπαικη ενωση, μια ευρωχουντα.

  1. avatar Χαχαχαχα

   Επικράτησαν μόνο στην Ευρώπη....γιατί στον υπόλοιπο κόσμο τους έχουν, ξέρεις τι.

 3. avatar Για την ιστορία…

  Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν.

  Ο Χιτλερ είχε ξεκάθαρο πλάνο για το πως θα επιτεθεί στην Τουρκία (σχέδιο Αλέξανδρος, Operation Getrude) χρησιμοποιώντας τμήμα του Ελληνικού στρατού. Την οποία Τουρκία μετά θα μοίραζε, με την Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πόντος κτλ. να περνάνε στην Ελλάδα και τα άλλα κομμάτια να δίνονται στους Αρμένιους, Κούρδους κτλ.

  Χαρακτηριστικό είναι, ότι μόλις οι Γερμανοί κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα του Ελληνικού στρατού και περικύκλωσαν Ελληνικές δυνάμεις στην Βόρεια Ελλάδα ούτε τους σκότωσαν ούτε καν τους συνέλαβαν. Τους πήραν τα όπλα και τους άφησαν ελεύθερους γιατί ακριβώς σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν.

  Ασχολούμαι χρόνια με τον Β ΠΠ. Έχω διαβάσει πολλά και στο internet και σε βιβλία, έχω δει ντοκιμαντέρ. Αλλά πραγματικά ότι ο Χιτλερ έβλεπε την Τουρκία σαν σύμμαχο και μάλιστα θα της έδινε Ελληνικό έδαφος το διάβασα για πρώτη φορά στην ζωή μου σε αυτό το άρθρο.

  Υ.Γ Τα παραπάνω δεν είναι προπαγάνδα ή φαντασία (ή ότι άλλο), αυτά ήταν γνωστά στην Γερμανία την τότε περίοδο και οι τελευταίες λεπτομέρειες βγήκαν από Βρετανικά έγγραφα. Όποιος έχει αμφιβολίες ας αφιερώσει 5 λέπτα από το χρόνο του να το ψάξει το θέμα.

  Υ.Γ2 Για να προλάβω τους κλασσικούς έξυπνους, όχι δεν είμαι φιλοΝαζι και ούτε ψήφισα ούτε σκοπεύω να ψηφίσω ΧΑ

  1. avatar mpla mpla

   Δες τι ειπε ο Μεταξας! Ημασταν χρεωμενοι στους Βρεττανους, θα μπορουσαμε με τον Χιτλερμ αλλα του ειπανε και να πηγαιναμε μαζι τους παλι θα μας μοιραζανε οπως μας μοιρασανε, απλα δεν θα ειχαμε τα γνωστα αντιποινα, πεινα, κακουχια κτλ. Επισης πιστευε οτι θα εχανε τον πολεμο και μετα οι Βρεττανοι θα μας ξεσκιζανε και οικονομικα. Και αν δεν με πιστευεις δες συνετευξεις του που το επιβεβαιωνουν. Αν ο Χιτλερ του υποσχοταν αυτα που λες, απο το 1938 θα ηταν μαζι του, δεν θα περιμενε το 40 να πει το οχι. Τελικα ο Μεταξας αποδειχθηκε πραγματικος πατριωτης.

  2. avatar Για την ιστορία….

   Τα χωριά μας γιατί καίγανε; Γιατί εκτελούσαν γυναικόπαιδα; Εγώ αυτά τα γεγονότα τα ξέρω από τους προγόνους μου, όχι από αγνωστου προελεύσεως συγράμματα, ούτε από κατευθυνόμενα ντοκυμαντέρ.

 4. avatar Ta

  K. Παλη τηχερι βγηκε την ζμηξανε παλλη Κ τωρα θα αρχησθι ηκονομηκους πολλεμους

 5. avatar Ευτυχώς…

  Ναζί και Κομμουνιστές (γιατί τα ίδια {...}ακριβώς είναι) πέρασαν στην ιστορία και μακάρι να μην τους ξαναδούμε ποτέ.

 6. avatar ΠΡΑΒΔΑ

  Ο Γερμανικός Στρατός ήταν ένας στρατός δειλων, αν οι αντίπαλοι τους δεν ήταν πολλαπλά λιγότεροι πάντα τα έβαζαν στα πόδια. Για του λόγου του αληθές μπείτε στο Wikipedia στις μάχες που έδωσαν οι Ναζί γράψτε οι καλύτεροι πιλότοι με βάση τις νίκες οι 100 πρώτοι ήταν Σοβιετικοι ή ή 100 οι μεγαλύτεροι αρματιστές πάλι ήταν οι Σοβιετικοι. Οι Ναζι. είχαν κατασκευάσει δεκάδες φορές περισσότερα άρματα και αεροπλάνα από τους συμμάχους τι να λέμε τώρα. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

  1. avatar ONLY PAOK GATE 4

   είσαι τελείως ανιστόρητος . Οι Γερμανοί είχαν τον πιο δυνατό στρατό που υπήρξε ποτέ . Μέσα σε τρία χρόνια κατέλαβαν όλη την Ευρώπη ενώ η Σοβιετική Ένωση την οποία υμνείς απέτυχε να κατακτήσει την Φιλανδία σε δύο χρόνια (Χειμερινός Πόλεμος 1939-1940). Ο Κόκκινος Στρατός ήταν τελείως αδιοργάνωτος . Επίσης η Ναζιστική Γερμανία είχε τους καλύτερους Αξιωματικούς που πέρασαν ποτέ (Έρβιν Ρόμελ , Μάνσταιν , Γκουντέριαν , Γκαίρινγκ , Μπλόμπεργκ , Ντίτριχ , Ρούντσετ) η ΕΣΣΔ είχε μόνο τον Ζούκωφ που και αυτός αναδείχτηκε μόνο στο τέλος του πολέμου , όταν η ΕΣΣΔ ήταν σε θέση άμυνας δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα . Κόψε τις βλακίες είσαι τελείως άσχετος . Η ΕΣΣΔ δεν ήταν ποτέ δυνατή , οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι την βοήθησαν οι πρώτοι με πολεμικά υλικά και εφόδια και αργότερα με την εισβολή στην Αφρική και οι Άγγλοι με το σκληρό μέτωπο που τους έκαναν στην Δύση . Η ΕΣΣΔ μόνη της δεν θα τα κατάφερνε και θα λύγιζε , όπως ούτε και οι Αγγλοαμερικάνοι θα τα κατάφερναν χωρίς την ΕΣΣΔ . Η συμμετοχή και συνεργασία αυτών των τριών μεγάλων δυνάμεων ήταν που έδωσε τη νίκη στους Σύμμαχους . Αν οι Αγγλοαμερικάνοι δεν βοήθουσαν όπως οι Κομμουνιστές σήμερα ισχυρίζονται τότε σήμερα θα ζούσαμε σε έναν ναζιστικό κόσμο

  2. avatar V.B

   Είσαι ένας άσχετος [...].....Προφανώς δεν έχεις ιδέα από τον Β\'ΠΠ..

   1. avatar BERIA

    Παρτω αλλιώς και θα καταλάβεις, είναι χιούμορ ανάποδα το ειρωνεύομαι ξέρω πολύ καλά Vittman, Barkmann corner, Erich Hartmann, Kurt tank κλπ κατάλαβες λοιπόν πόσο άσχετος είμαι.

 7. avatar J. Kyp

  Εμείς αγαπάμε τον Χίτλερ γιατί πίστευε στο χριστουλη. Ο άθεος ο σταλιν είναι ο εχθρος κι ας μας έσφαζε ο Χίτλερ

  1. avatar criskalts

   Πάντως και ο άθεος ο Στάλιν το καταφχαριστήθηκε με το παραπάνω το σφάξιμο γενικά....
   Ειδικά εδώ με τους αντιπροσώπους του τα ένδοξα συντρόφια....

  2. avatar 13:46

   Δυστυχώς ο χριστουλης,που βλέπεις στις εικόνες,στις εκκλησίες, είναι Ο Κύριος των Δυνάμεων.Τα πάντα έγιναν από Αυτόν και δι Αυτών.Αλλα επειδή δεν θέλει ο άνθρωπος να Τον Γνωρίσει, εδώ στην γη, θέλει να τον βλέπει χριστουλη,Αλλά μόλις κλείσει τους οφθαλμούς του,Τότε θα Τον Γνωρίσει μέσα Στην Δόξα Του.

   1. avatar J. Kyp

    Σίγουρα ακούς και φωνές

    1. avatar criskalts

     Σίγουρα ακούς ινστρούχτορα.

  3. avatar Ευακι

   Όποιος πιστεύει στον χριστουλη δεν κάνει βίο με εγκλήματα. Είσαι Έλληνας;

   1. avatar J. Kyp

    Οποιος πιστεύεις σε προστάτες απ τον ουρανό και αγγέλους είναι για φάρμακα.

    1. avatar criskalts

     Ενώ όποιος πιστεύεις σε πατερούληδες και κλάρες είναι για χαμομήλια...

    2. avatar criskalts

     Να δεις όποιος πιστεύεις σε πατερούληδες και κλάρες γιατί είναι....
     είναι για να φοράει άσπρο εφαρμοστό ρούχο που κουμπώνει από πίσω...

 8. avatar tyger

  θα βλέπαμε μπάγερν-λεβαδειακός και ντόρτμουντ-πλατανιάς

 9. avatar Μστ

  Ο Χίτλερ ήταν απλά ένας βλάκας, αμόρφωτος, ονειροπαρμένος φασίστας που στην αρχή τα έβαλε με τους ανίσχυρους της Ευρώπης τοποθετόντας (χρηματίζοντας) παντού δοσίλογους και ομοιδεάτες του αντικομμουνιστές για να έχει τον έλεγχο...και όταν αργότερα τα έβαλε με τη Ρωσία και οι Ιάπωνες με τη Κίνα και τις Η.Π.Α, έπαθε πανωλεθρία.!!

  1. avatar VBΑ

   Δυστυχώς για σένα, η [...] δεν πάει στα βουνά...

 10. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Το όραμα του παράφρονα ήταν να κατακτήσει τον κόσμο (αν και ΔΕΝ μπορούσε) με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος... Γι\' αυτό είχε βάλει σε εφαρμογή ειδικά προγράμματα (με μοναδικό κριτήριο το οικογενειακό δένδρο να καλύπτει τις Άρειες προϋποθέσεις τους) οι Γερμανίδες ...ακόμα και οι ανήλικες να γεννοβολάνε παιδιά για να έχει ο παράφρονας... μελλοντικό στρατό! Δηλαδή κάτι σαν αναλώσιμο υλικό. Για τέτοιο κάψιμο μιλάμε. Και προς το τέλος αφού η ΗΤΤΑ ήταν σίγουρη έβαζε τα 12χρονα παιδιά να πολεμήσουν.................. Την Ρωσία!!! Την Αμερική!!! Και την Αγγλία!!!
  ---Έχεις και κάποιους λοιψούς ανά τον κόσμο να... δοξάζουν τον παλαβό και τους ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου ! ! !
  ΟΡΣΕ ΦΙΛΟ-ΝΑΖΙΣΤΗ ΜΗΝ ΣΤΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ...

  1. avatar ΑΑΑΣ

   Απορώ, πως τόσο [...] σαν εσένα ξέρουν να μιλάνε...

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

    Και εγώ απορώ με την απορία σου... αλλά ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω τι εννοείς για να σου απαντήσω. Αν καταλαβαίνεις εσύ ξανα-συνδέσου!

 11. avatar Ερτυθιο

  Αν είχε επικρατήσει ο Χίτλερ ίσως να ήταν και σε καλύτερη κατάσταση ο κόσμος!Είδαμε και τώρα οι επικράτησαν οι άλλοι πόσο καλά τα πάμε!

  1. avatar 13:46

   Απλούστατα θα υπήρχε η ανηθικότητα,ο πόνος,η θλίψη,και όλα τα παράνομα θα γινόντουσαν νόμιμα,από τότε,και δεν θα υπήρχε η καθυστέρηση, μέχρι το 2018,και τι έχουμε να δούμε ακόμα.

  2. avatar ανωνυμουςςς

   εαν ειχαν επικρατησει δεν θα σχολιαζες εδω. και για την σημερινη κααση φταις εσυ οχι αλλοι

 12. avatar Γιωτόπουλος!

  ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ..... ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΥΡΙΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!!!! ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.... ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΥΠΕΚΥΨΑΝ ....ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ!!!!!! ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΤΣΟΤΑΚΗ-ΦΩΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!!!!

 13. avatar Γεώργιος Ξενάκης

  Είναι άκρως περίεργο το ότι παρόλο που στην ιστορία έχουν καταγράφει άνθρωποι με πολλά περισσότερα θύματα ο χιτλερ ήταν ο χειρότερος,όχι ότι δεν ήταν και αυτός δολοφόνος αλλά εντάξει

 14. avatar Alofron

  Χρόνια μας πολλά σήμερα.
  1. Ας θυμηθούμε όλοι, Έλληνες και Ευρωπαίοι, ότι χάρην της Ελλάδας κυρίως δεν είναι σημερα όλος ο πλανήτης Γερμανία.
  2. Δυστυχώς με μια επίσκεψη στη Γερμανία θα καταλάβει ο καθένας ότι παρόμοια συναισθήματα και απόψεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη υποβόσκουν στο μυαλό των Γερμανών για τους άλλους λαους

 15. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Μεγαλομανία, τρέλα με λοφίο και σίγουρα παραπληροφόρηση από τους στενούς του συνεργάτες. Και όταν μας συμφέρει, συμμαχία με \"κατώτερους\" για να ολοκληρωθεί το \"όραμα\". Η Ιστορία διδάσκει έτσι ώστε να μην επαναληφθούν διάφορα γεγονότα (ελπίζω).

 16. avatar Για τους πρώτους 2, δεν λέτε τίποτα

  https://external-preview.redd.it/nHMjhcEhlmPIL2VYSd5NV-ZTF8Tn4AryZICUelRNnFI.jpg?auto=webp&s=a0d2294c25718d5b63ad165b3c58132c508dfe42

 17. avatar SCULLYXL5

  ΑΠΛΗ ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ!!!

  1. avatar Β ΠΠ

   Ε δεν είναι και τόσο δύσκολο

   13 εκατομμύρια στρατιώτες έφτασε να έχει ο Γερμανικός στρατός, βάλε μετά και τους συμμάχους-δορυφόρους συν ότι ο Γερμανικός στρατός ήταν ίσως ο καλύτερα εξοπλισμένος στρατός.

   Αν εξαιρέσεις τις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ) οι υπόλοιποι όσοι και να ήταν ο εξοπλισμός τους ήταν πέτρες και καδρόνια μπροστά στον εξοπλισμό των Γερμανών.

  2. avatar John Ε Papas

   Θα είχε για βοήθεια τους εγχώριους \"προσκυνημένους\" τους λεγόμενους γερμανοτσολιάδες αλλά Ελληνικά.

  3. avatar Χα

   Έβαζε δωσίλογους και εθνικούς προδότες να σκοτώνουν όποιον αντιστεκόταν και άφηνε να πεθαίνουν της πείνας τους υπόλοιπους που είχαν παραδοθεί. Εσυ τι λες; Και οι έξυπνοι Έλληνες τότε τι καταπληκτικό έκαναν;- μα προφανώς τσακωνοντουσαν και χωρίστηκαν σε αριστερους κ δεξιους για να κάνουν εμφύλιο μετά από 1-2 χρόνια..τόσο έξυπνοι. Όλη την ιστορία τη βρίσκεις στη Wikipedia- για δες..

  4. avatar Μινωίτης 51

   Φτάνει μαζί με τους ένθεν κακείθεν ντόπιους \"φίλους\" δοσίλογους (γερμανόφιλοι).

 18. avatar Νινα

  Ο επιλογος εχει ενα τραγικο λαθος....ο Χιτλερ δε δολοφονηθηκε....αυτοκτονησε..μαλλον ολο το αρθρο βριθει ανακριβειων....

 19. avatar Οι φιλοδοξίες του ωστόσο για παγκόσμια επιρροή τέλος δεν είχαν και ο Στάλιν ήταν σαφώς ο ένας από τους δύο παίκτες

  https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/1853602/o-pateroulis-iosif-stalin

 20. avatar Ευακι

  Θέλω να μου απαντήσει κάποιος της χρυσής αυγής με επιχειρήματα και ειλικρίνεια τι γνώμη έχει για το ολοκαυτωμα στα Καλάβρυτα και γενικά για τις σφαγές των Ελλήνων;Γιατί δεν χωράει ο νους μου ότι κάποιοι που λένε ότι είναι γνήσιοι Έλληνες και πατριώτες πως μπορούν να υποστηρίζουν τη Γερμανία, τον Χίτλερ και γενικά τον ναζισμο;

  1. avatar Ψηφορόρος της ΧΑ

   Για αρχή να πω ότι δεν έχω σχέση με πορείες, συγκεντρώσεις κτλ. Μια ψήφο πάω και ρίχνω. Για τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι ναζι στην Ελλάδα όπως και σε όλο το κόσμο, ότι και να πω είναι λίγο. Δεν καταλαβαίνω γιατί όμως, με το να στηρίζω τη ΧΑ, είναι σαν να στηρίζω τους γερμανούς. Η ΧΑ θεωρεί τους γερμανούς υπαίτιους της σημερινής μας κατάστασης. Προσωπικά θα ένιωθα περισσότερη ντροπή αν ψήφιζα τα σκυλάκια της Γερμανίας, δηλαδή ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ απ ότι τη φασιστική ΧΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει κάποιες ιδέες επικύνδυνες, αλλά δεν συμφωνώ με όλες. Όμως είναι η μοναδική που λέει πάνω απ όλα ο έλληνας. Ναι, υπάρχουν άτομα στους κόλπους της που είναι ναζιστές, αλλά δεν εκφράζουν όλο το κόμμα. Παλιότερα αντίστοιχα, υπήρχαν οι χουντικοί στις τάξεις της ΝΔ. Τέλος, τους κυνηγάνε, τους κόψανε τη χρηματοδότηση, τους έβαλαν φυλακή και όλα αυτά για την ιδεολογία τους. Δες για πιο λόγο προφυλακίστηκε ο Κασιδιάρης τότε και θα καταλάβεις. Ενώ για όλους αυτούς που συμμετέχαν ενεργά ή και παθητικά, όπως οι αδιάβαστοι βουλευτές, στην οικονομικά καταστροφή της χώρας, τιμωρία μηδέν. Και κάτι ακόμη, είναι οι μοναδικοί που λένε στοπ στην κατάρευση των αξιών της κοινωνίας. Ελπίζω να σε κάλυψα.

   1. avatar agilotos.stravos

    Ακριβως τον ιδιο λογο ειχε και ο ναζι ψηφοφορος της δεκαετιας του \'30 στη Γερμανια.Και 15 χρονια μετα δε ζουσε ουτε αυτος,ουτε η οικογενεια του με την πατριδα του ηττημενη και κατεστραμενη.Ιστορια δε θα μαθουμε ποτες..

   2. avatar Ευακι

    Σε ευχαριστώ που ξέρεις και κάνεις διάλογο, ναι με κάλυψες αν και σε μερικά διαφωνώ, όμως δεν έχει σημασία διότι σέβομαι τις διαφορετικές γνώμες των ανθρώπων.

    1. avatar Ψηφορόρος της ΧΑ

     Δεν υπάρχει λόγος να με ευχαριστείς. Διάλογο κάνουμε. Θα ήθελα να ακούσω τις αντιθέσεις σου.
     agkiloto stayros: παρόλο που είσαι προκατειλημμένος απέναντι μου, φαντάζομαι και σε όσους υποστηρίζουν τέτοια κόμματα, θα σου απαντήσω. Δεν υποστηρίζω την βία σε καμία μορφής της, όπως ούτε την ψυχολογική.. Αν πιστεύεις ότι όποιος υποστηρίζει ΧΑ είναι ναζί ή θαυμαστής του χίτλερ, τότε βλέπεις φαντάσματα.. Θα δεχτώ την όποια κριτική σου περί ιδεολογιών, αντίληψης κτλ αλλά δεν θα δεχτώ να μου προσάπτεις πράματα που δεν είπα ποτέ. Δεν γίναμε ξαφνικά ναζί.. Είπα κάποια πράματα πριν, έχεις το μυαλό να σκεφτείς τι φταίει και δημιουργήθηκε αυτο το κύμα ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Τι είναι αυτό που δεν μπορούν οι πολίτες να βρουν στα παραδοσιακά κόμματα και καταφεύγουν στα ακροδεξιά, χωρίς να είναι οι ιδιοι ακροδεξιοί.

     1. avatar agilotos.stravos

      Φυσικα κ δεν πιστευω οτι υπαρχουν μισο εκ.νεοναζι στην Ελλαδα.Ουτε 3εκ πασοκοι ηταν ολοι λαμογια.Πιστευω οτι ουτε κι εσυ απο το λογο σου εισαι χιτλερικος,αλλα ειναι οι ηγετες που ψηφισες.Γιατι με τη ψηφο σου εβαλες φασιστες στη βουλη,τους ανδρωσες,τους χρηματοδοτησες,χαρη σ\'εσενα πηραν επιδοτησεις,οργανωθηκαν,οπλιστηκαν,εφτιαξαν ταγματα εφοδου κι εξαιτιας σου ανοιξαν 150 κεφαλια μεταναστων το 1ο 6μηνο που μπηκατε στο κοινοβουλιο,ενω φερνεις κι εσυ ενα μικρο μεριδιο ευθυνης που ωθησες φασιστες να κοπανανε οποιον διαφωνει και να δολοφονησουν τον Λουκμαν και τον Φυσσα.
      Και τωρα εσυ απαιτεις απο μενα να μην ειμαι προκατειλλημενος κι ισως ζητας και σεβασμο.
      Οχι φιλτατε,αν δε ξερεις οτι οταν ο λαος ειναι σε απογνωση και φτωχεια δε ψηφιζει φασιστες αλλα επαναστατει,δε σου φταιω εγω..

    2. avatar agilotos.stravos

     Ε ναι πρεπει να σεβεσαι τη γνωμη καποιου που στηριζει το ολοκαυτωμα,τις γενοκτονιες,τις σφαγες,τα βασανιστηρια..Λιγο σαβουαρ βιβρ λειπει στο nb..

  2. avatar ΜΩΛΙΣ

   Την κοπάνησα από ένα Γκουλάγκ και γλύτωσα την εκτέλεση από την NKVD και έτσι δεν ήμουν ανάμεσα στα εκατομμύρια θύματα των Σοβιετικών επειδή τρέχω ακόμα μόλις πάρω μια ανάσα θα σου απαντήσω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...