Όταν η «επιχείρηση Ερμής» μετατράπηκε σε νεκροταφείο των ναζί αλεξιπτωτιστών

Το χρονικό, οι πρωτιές και οι ηρωικές στιγμές της πολυθρύλητης Μάχης της Κρήτης


WEEKEND
0:09
21/05/2016
Όταν η «επιχείρηση Ερμής» μετατράπηκε σε νεκροταφείο των ναζί αλεξιπτωτιστών
47
loading

«Χίτλερ να μη το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη. Ξαρμάτωτη την ήβρηκες  και λείπαν τα παιδιά της»… Αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι, ίσως του πιο γνωστού ριζίτικου τραγουδιού που αναφέρεται στη πολυθρύλητη Μάχη της Κρήτης.

Crete11

Ο στίχοι αυτοί κρύβουν μια προφανή αλήθεια αλλά και ένα μικρό… λάθος. Η προφανής αλήθεια είναι πως, όντως, ο Χίτλερ «πάτησε» την Κρήτη αφού μετά από έντεκα ημέρες σκληρών μαχών κατάφερε να την κατακτήσει. Το μικρό «λάθος» είναι πως ουδέποτε ο φύρερ του Γ’ Ράιχ καυχήθηκε για αυτή τη νίκη του.

Crete8

Το κόστος που κλήθηκε να πληρώσει ήταν βαρύ. Οι Κρήτες και οι σύμμαχοι «έδωσαν» στη ναζιστική Γερμανία ένα σκληρότατο μάθημα και την ανάγκασαν να αναθεωρήσει πολλά από τα στρατηγικά σχέδια που είχαν εκπονήσει.

Crete3

Η Μάχη της Κρήτης, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αυτό οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Στους μικρούς αριθμούς. Κατά τ’ άλλα, όμως, έχει πάρει τη δική της θέση ανάμεσα στις σπουδαιότερες και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν νικητές και ηττημένοι.

Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης

Crete7

Από την αρχή του Β’ΠΠ, η Κρήτη, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τόσο των συμμαχικών δυνάμεων όσο και του Χίτλερ.

Η επίθεση κατά της μεγαλονήσου, ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, όταν -σύμφωνα με τα αρχεία του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού- άρχισε η από αέρος μεταφορά ναζιστικών στρατευμάτων στο νησί.

Μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, πολυάριθμα σμήνη μεταφορικών αεροσκαφών άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά. Ακολούθησε σκληρός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε σύσσωμος ο Κρητικός λαός ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας με τον πενιχρό οπλισμό που διέθετε.

Crete9

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που είχε λάβει από το ναζιστικό επιτελείο την κωδική ονομασία «Ερμής», οι Γερμανοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μικρό προγεφύρωμα στα ανατολικά του Ταυρωνίτη ποταμού και να θέσουν υπό τα πυρά τους το αεροδρόμιο Μάλεμε και το ύψωμα 107, από το οποίο ελέγχονταν η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Το απόγευμα της 20ης Μάη οι εισβολείς επιτέθηκαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο αλλά οι αλεξιπτωτιστές σε αυτές τις περιοχές υπέστησαν τρομακτικές απώλειες και δεν μπόρεσαν να σημειώσουν την παραμικρή επιτυχία.

Crete10

Οι μικρές διαδοχικές νίκες που πετύχαιναν οι Κρήτες πολεμιστές και οι συμμαχικές δυνάμεις ανέβασε το ηθικό και έτσι επιχειρήθηκε ανακατάληψη των εδαφών που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, ωστόσο, απέτυχαν.

Η αποτυχία αυτή έκρινε, ουσιαστικά, και την τύχη του νησιού καθώς η υπεροπλία των Γερμανών σε όλα τα επίπεδα άρχισε πλέον να είναι ξεκάθαρη. Τυπικά, ωστόσο, η μάχη τελείωσε την 1η Ιουνίου όταν αποχώρησαν από το νησί και οι τελευταίοι συμμαχικοί σχηματισμοί.

Crete2

Στις ημέρες που μεσολάβησαν, ωστόσο, οι Γερμανοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες καθώς οι Κρήτες υπερασπίστηκαν το νησί τους με κάθε μέσο… Ακόμα και με πέτρες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι απώλειες ντόπιων, Συμμάχων και ναζί σε αριθμούς

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές υπήρξαν πολύ σοβαρές. Ο Διοικητής του ΧΙ Γερμανικού Σώματος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Στούντεντ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών».

Crete6

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού ΓΕΣ οι απώλειες έχουν ως εξής:

-Έλληνες: Νεκροί 426 και μεγάλος αριθμός τραυματιών και αιχμαλώτων.

-Βρετανοί: Νεκροί 1.742, τραυματίες 1.737 και αιχμάλωτοι 11.835. Επίσης βυθίστηκαν 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και απωλέσθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες.

-Γερμανοί: Νεκροί 1.990, αγνοούμενοι 1.995 και σοβαρός αριθμός τραυματιών. Συνολικά (νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι) οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες. Οι απώλειες σε αεροσκάφη ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα και περίπου 150 με σοβαρές ζημιές.

Crete15

Είναι ενδεικτικό πως ο Φράιχερ φον ντερ Χάιντε, διοικητής του πρώτου τάγματος αλεξιπτωτιστών που πάτησαν το πόδι τους στο νησί, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Η μάχη της Κρήτης αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι ήταν η αρχή προς το άνοιγμα μιας μεγάλης τραγωδίας που έφτασε στο αποκορύφωμά της στο Ελ Αλαμέιν και στο Στάλινγκραντ. Για πρώτη φορά εκεί, στην Κρήτη, στάθηκε απέναντί μας ένας γενναίος και ανελέητος αντίπαλος σ’ ένα πεδίο μάχης που τον ευνοούσε»

Οι στρατιωτικές «πρωτιές» της μάχης

Crete5

Πέρα όλων των άλλων που μπορούν να ειπωθούν, η μάχη της Κρήτης ξεχωρίζει για κάποιες παγκόσμιες πρωτιές. Συγκεκριμένα, τότε παρατηρείται για πρώτη φορά:

1) Εισβολή με τη χρήση σχεδόν αποκλειστικά αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Η επικράτηση των ναζί αλεξιπτωτιστών έδωσε μια πύρρειο νίκη. Ήταν τέτοιο το μέγεθος των απωλειών που οδήγησε τους Γερμανούς (κάποιοι λένε προσωπικά τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ) στην απόφαση να μην ξαναχρησιμοποιήσουν αλεξιπτωτιστές για ενέργεια αντίστοιχης κλίμακας. Στον αντίποδα, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να οργανώσουν δικές τους δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, τις οποίες και χρησιμοποίησαν με σχετική επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

Crete4

2) Σχεδόν πλήρης γνώση των σχεδίων εισβολής από τους αμυνόμενους μέσω των υποκλοπών των γερμανικών ασύρματων επικοινωνιών. Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ σημείωνε στα απομνημονεύματά του: «Σε κανένα άλλο σημείο του πολέμου δεν ήταν οι υπηρεσίες μας τόσο πλήρως και με ακρίβεια πληροφορημένες».

Crete12

3) Η τεράστιας έκτασης συμμετοχή απλών πολιτών (τουλάχιστον στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Οι Γερμανοί ήταν σίγουροι για την γρήγορη επιτυχία τους. Η συμμετοχή, ωστόσο, χιλιάδων αμάχων στις επιχειρήσεις ήταν ένας παράγοντας που δεν είχαν υπολογίσει οι σχεδιαστές της επιχείρησης «Ερμής». Πίστευαν ότι οι Κρητικοί, γνωστοί για τα αντιμοναρχικά τους αισθήματα, θα υποδέχονταν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές. Αλλά έπεσαν τραγικά έξω στο δεύτερο σκέλος της εκτίμησής τους αυτής.

Η θρυλική αντίσταση των Κρητών και ο συγκλονιστικός πίνακας του Π. Βλαχάκη

Crete1

Οι Κρητικοί είχαν αφοπλιστεί, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ελλάδα, από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά που ζήτησε πίσω τα όπλα που είχαν απαλλοτριώσει από ένα στρατώνα οι αντάρτες όταν λίγο καιρό νωρίτερα είχε ξεσπάσει στο νησί μια εξέγερση. Ο Μεταξάς ζήτησε και εκείνα τα όπλα αλλά και τα παλαιότερα που είχαν παραδοσιακά οι Κρητικοί στα σπίτια τους, δήθεν για να εξοπλίσει μονάδες που έφευγαν για το μέτωπο της Αλβανίας, φοβούμενος, όμως, στην πραγματικότητα, μια νέα εξέγερση.

Οι Κρητικοί αισθάνθηκαν χρέος να τα παραδώσουν. Γι’ αυτό άλλωστε οι πρώτοι στίχοι του ριζίτικου κάνουν λόγο για «ξαρμάτωτη Κρήτη»!

Crete16

Πολλές μαρτυρίες -που πλέον στις ημέρες μας αγγίζουν τα όρια του θρύλου- θέλουν τους Κρήτες μαχητές που δεν ήταν οπλισμένοι να ρίχνονται στη μάχη με μαχαίρια ακόμα και με πέτρες.

Δεν είναι οι λίγοι αυτοί που λένε πως πολλοί Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σφάχτηκαν με το που έπεφταν στο έδαφος. Άλλοι πάλι λένε πως γυναίκες και άντρες είχαν πάρει τσουγκράνες και τους κάρφωναν ενώ ήταν ακόμα στον αέρα, ή μπλεγμένοι σε δέντρα και τους αποτελείωναν όταν ακουμπούσαν την κρητική γη! Επιβεβαιωμένα, από ιστορικούς υπάρχει η περίπτωση μιας γυναίκας στα Χανιά η οποία σκότωσε έναν ναζί αλεξιπτωτιστή με δρεπάνι καθώς εκείνος πέφτοντας από τον ουρανό μπλέχτηκε σε ένα δέντρο. Πριν προλάβει να κόψει τα σχοινιά για να απελευθερωθεί ήταν ήδη νεκρός…

Κάποιοι λίγοι σκότωναν Γερμανούς ακόμα και πέτρες. Αυτόπτης μάρτυρας σε μια τέτοια ιστορία ο ζωγράφος Πέτρος Βλαχάκης, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του στον καμβά δημιουργώντας έναν συγκλονιστικό πίνακα.

Crete14

Παρών και ο ίδιος στην αιματηρή μάχη του Γαλατά, ο Πέτρος Βλαχάκης είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγα χρόνια πριν πεθάνει: «Ο Γερμανός είχε δεχθεί μια σφαίρα από το δίκαννο του συγχωριανού μου, Μανώλη Θεοδωράκη. Ο αλεξιπτωτιστής απάντησε τραυματίζοντας θανάσιμα τον Θεοδωράκη. Τότε, ένας γείτονάς του πετάχτηκε κρατώντας μια μεγάλη πέτρα στα χέρια του και τον χτύπησε με όση δύναμη είχε. Το κράνος δεν μπόρεσε να τον σώσει. Σίδερα και κεφάλι έγιναν ένα… Τέτοιο μένος είχε. Έμοιαζε αυτή η εικόνα σα να κατέβηκαν οι πρόγονοι αντάρτες και καπεταναίοι από τα κάδρα και ανακατεύτηκαν με τους υπόλοιπους. Και δεν καταλάβαινες ποιοι ήταν οι γονείς και ποιοι τα κοπέλια»!

Crete17
Το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής» για τη μάχη. Η εφημερίδα είναι εμφανώς λογοκριμένη από τους ναζί εξού και η αναφορά «στις θηριωδίες κατά Γερμανών από αγγλικά κτήνη»

Όταν η Κρήτη καταλήφθηκε από τους Γερμανούς η «απάντηση» στην αντίσταση ήταν ανελέητη. Πρώτος στόχος ήταν οι βρακοφόροι τους οποίους οι ναζί θεωρούσαν κάποιο… επίλεκτο σώμα!

Εκτός από τους βρακοφόρους, ωστόσο, οι Γερμανοί έβαλαν στο στόχαστρό τους και τις γυναίκες οι οποίες επίσης είχαν έντονη αντιστασιακή δράση. Όσες συλλαμβάνονταν υποβάλλονταν σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν στους ώμους τους μώλωπες από κοντάκι όπλου κάτι που έδειχνε αν συμμετείχαν στις μάχες ή όχι. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες των ημερών της γερμανικής εισβολής, άλλωστε, καταγράφονται και 15 γυναίκες.

Crete18

Την πρώτη εβδομάδα της ναζιστικής κατοχής (1-6 Ιουνίου 1941) είχαν εκτελεστεί συνολικά 200 άτομα, ενώ μέχρι την 1η Αυγούστου τουλάχιστον άλλοι τόσοι. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή της οργής που διοχέτευσαν στον κρητικό λαό οι κατακτητές ως απάντηση των απωλειών που είχαν στη Μάχη της Κρήτης.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

47
σχόλια
 1. avatar tyget

  μπάγερν-πλατανιάς 0-4

 2. avatar Aimilios

  ο ηρωισμος των Ελληνων ητανε και ειναι παραδειγμα προς μιμηση παγκοσμιως.
  Αυτα προς ταπα των θλιβερων συριζαιων που προσπαθουν με καθε τροπο να αμαυρισουν την δοξα και την ιστορια της Ελλαδας

 3. avatar Tzanis k

  Ένταξη φασιστακια...δε σας ζητάμε και συγγνώμη που δεν υποδεχτήκαμε θερμά τους ήρωες σας...μη ζορίζεστε τόσο με την κρητη...τα ίδια χαμηλά ποσοστά θα έχετε πάντα εδώ νεοναζί...

  1. avatar Aimilios

   μην σκισεις κανα καλτσον εσυ που πολεμησες τους κατακτητες...
   Προχθες εγραφες με σπρει "τουρκοι αδερφια μου"
   Το ποσο αγαπαει την Ελλαδα ο καθε αριστεροφασιστας φαινεται καθημερινα, μην αυτοξεφτιλιζεσαι

 4. avatar Nick

  Έτυχε να ξαναπέσω σε αυτό το άρθρο και ήθελα να μοιραστώ κάτι απο την γερμανική ιστορία,προς απάντηση των κατηγοριών των γερμανών περι "βρώμικου πολέμου" απο τους κρητικούς.
  Έτος 9 μ.Χ. ,πρελούδιο της μάχης του τευτοβούργιου δρυμού. Οι γερμανοί πείθουν τον ρωμαίο στρατηγό να τους αφήσει σε μερικά χωριά ρωμαικές κοόρτεις,πριν φύγει απο τη γερμανία για το χειμώνα. Ο ρωμαίος δέχεται και αναχωρεί με το υπόλοιπο στράτευμα,οι γερμανοί σφάζουν τις κοόρτεις στον ύπνο τους το ίδιο βράδυ και ξεκινάει η παγίδα των ρωμαίων.
  Για τους ρωμαίους της εποχής,αυτό ήταν επι λέξει "βρώμικος πόλεμος"

 5. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΙΧΑΝ 45.ΟΟΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΡΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ 23.ΟΟΟ ΑΝΤΡΕΣ .ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΕΠΕΣΕ Η ΚΡΗΤΗ, ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ 4.500 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ 500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

  1. avatar ….

   ασε μας ρε ορφανο του χιτλερ...που θα μας πεις και τιμη και δοξα...αιντε γαψτε υμνους για το αδολφο και ασε τη κρητη...ουτε απ εξω δεν περνατε χρυσαυουλα

 6. avatar μενελαος-ρ

  απολυτη παραπληροφορηση τα σχολια των περισσοτερων....με βαση εγκυρες ιστορικες πηγες ολοι οι ντοπιοι κρητικαροι στην θεα των αλεξιπτωτιστων την εκαναν με ελαφρα και οπου φυγει φυγει και κρυφτει....αφησαν πισω και μερικους παλαβους και καλα να ''πολεμησουν''......παραμυθια φουμαρα....
  κανονικα κατεκτηθη η κρητη απο τον χιτλερ....κανονικοτατα....
  μετα την απελευθερωση και τις επομενες δεκαετιες ,ως γνωστον, οι κρητικαροι λεβεντες μας το γυρισαν στην κονομα, στις κομπιναδορικες επιδοτησεις της εοκ , στο πασοκ, στα παρανομα οπλα, στα χασισοδεντρα, στον συριζα και στην ξεφτιλα μεσα στην οποια βρισκονται σημερα γενικοτερα....παρακμη....ποτε δεν καταλαβα τι προσεφερε η ενωση της κρητης με την ελλαδα....ποτε.....

  1. avatar xoxoxoxo

   Πάντα μερικοί παλαβοί πολεμάνε. Δεν έχουν όλοι το ίδιο θάρρος. Ακόμα και στρατιωτικοί το βάζουν στα πόδια ενώ πολίτες γίνονται ήρωες. Και για να μη ξεχνιόμαστε, όπως λένε και στο χωριό μου, καλός ναζί ο νεκρός ναζί.

  2. avatar Nick

   οκέι,δεκτό. ποιες ειναι οι έγκυρες πηγές που αναφέρεις;
   οι παραθέσεις παρακαλώ να συνοδεύονται απο το σχετικό λινκ του ιστοτόπου

   1. avatar ….

    Ελα ρε φιλε τη πληροφορια ειναι αυτη που μας εδωσες?..κανονικα κατακτηθηκε η κρητη??? μιλαμε πεφτω απο το συννεφα...εμεις τοσα χρονια πιστευαμε οτι οι κρητικοι κατεκτησαν το βερολινο!...επιτελους αποκτασταθηκε η αληθεια!
    να σαι καλα ρε χρυσαυγουλο!

 7. avatar Arkalos

  Για την κατάληψη της Κρήτης είχαν διατεθεί από τους Γερμανούς η 7η Μεραρχία αλεξιπτωτιστών, η 5η Ορεινή μεραρχία και ένα σύνταγμα της 5ης Θωρακισμένης μεραρχίας. Επίσης κάπου 1.370 γερμανικά αεροπλάνα έριξαν περίπου 60.000 Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη με παντός είδους οπλισμό.
  Οι συμμαχικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης ήταν 30-32000 στρατιώτες και 1500 αξιωματικοί, Άγγλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί. Επίσης 11.500 Έλληνες νεοσύλλεκτοι ( Υπήρχαν στο νησί οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων που μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη και το Ναύπλιο αγύμναστοι και χωρίς οπλισμό) και μια αξιόμαχη δύναμη της Σχολής χωροφυλακής. Ο Χίτλερ λογάριαζε να καταλάβει την Κρήτη σε 24 ώρες. Χρειάστηκαν οκτώ ημέρες, που καθόρισαν την εξέλιξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
  Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Μάχη της Κρήτης, ο στρατηγός Φράιμπεργκ γράφει στην έκθεσή του: "Ολίγα έθνη έχουν τα ευγενικά προτερήματα των Κρητικών".
  Ο Γερμανός διοικητής του Σώματος Αλεξιπτωτιστών κατά τη Μάχη της Κρήτης Φον Στούντεντ γράφει στην έκθεσή του: "Δι εμέ ως διοικητής των Γερμανικών μονάδων αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν την Κρήτη, το όνομα της νήσου αυτής συνδέεται με πικρές αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επλανήθηκα στους υπολογισμούς μου όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεση. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να χάσω πολύτιμους αλεξιπτωτιστές, τους οποίους θεωρούσα παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχα δημιουργήσει ο ίδιος".
  Οι Κρητικοι ελειπαν...

 8. avatar Nick

  Είναι πολύ αστείο το επιχείρημα των γερμανών περι ''εγκλημάτων πολέμου'' επειδή συμμετείχαν και οι άμαχοι χωρίς διακριτικά. Όχι ρε θα καθόντουσαν να τους κατακτήσετε τη πατρίδα! "παρακαλώ πολύ,περάστε! σαν στο σπίτι σας!"

 9. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  τιμη και δοξα σε οσους πολεμησαν για την πατριδα απο αλβανικο,οχυρα μεταξα,αντισταση,κρητη ,τιμη και δοξα σε οσους πολεμησαν για την πατριδα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εθνικη επανασταση και απελευθερωτικους πολεμους (βαλκανικους,μακεδονικους οι οποιοι ειχαν κρητες μεσα), τιμη και δοξα σε αυτους που πολεμησαν στην προδομενη κυπρος, τιμη και δοξα στον ελληνισμο ποντος,μικρα ασια που περασαν τα πανδεινα ,πισσα και πουπουλα στους προδοτες απο οπου και να προερχονται δεξια και αριστερα ο ελληνας ειναι ΕΝΑΣ δεν πρεπει να χωριζετε δεξιος,αριστερος μονο ελληνας, στο [...]οι ιδεολογειες οι ξενες ειδικα

 10. avatar gianis o kris

  Η ιστορία της Μεγάλης αυτής ΜΑΧΗΣ είναι λίγο πολύ γνωστή αυτά που είναι άγνωστα είναι τα στοιχεία των υποτιθέμενων ελληνικών εφημερίδων τύπου βραδινής.,που αναφέρονταν σε κτήνη που που σκότωναν και πολεμούσαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και άλλους στρατιώτες και η ιστορία σήμερα επαναλαμβάνεται με φερέφωνα των ξενών, τύπου πολιτικών προέδρων και αντιπροέδρων κομμάτων και αποκομμάτων.

 11. avatar ενας ακομα υπανθρωπος

  ειστε αληθεια ολοι τοσο καμμενοι...οχι επειδη ασχοληστε με ιστορια που ποτε δεν μαθατε αλλα παπαγαλιζεται...ειστε καμμενοι που βγαζεται οργη κ ταυτιζεστε με πραγματα τα οποια δεν σας αγγιζουν καν.

 12. avatar ανωνυμος!!!

  ΑΝΕΞΡΤΗΤΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΙΒΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΧΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Ο ΦΡΑΥΜΠΕΡΓΚ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΧΩΝ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΤΟΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΡΗΤΗ.ΤΟ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΟΥΔΟΤΕΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕ...ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΝΥΣΧΥΣΕΙΣ..ΚΤΛ ΚΤΛ..ΕΤΣΙ ΓΡΦΤΗΚΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ..ΣΤΙς ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ..ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΞΕΡΑΝΕ ΟΤΙ Η ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ..ΑΝ ΤΗΝ ΘΕΛΑΝΕ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΟΠΛΙΖΑΝΕ ΚΑΙΔΕΝ Θ ΤΗΝ ΦΗΝΝΕ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΕΣΑ..

 13. avatar Ένας Από Κρήτη

  Το κακο με σας τους Χρυσαυγαδες ειναι πως διαστρεφεται μεχρι και την ιστορια προκειμενου να την γραψετε σε δικο σας βιβλιο οπως θελετε ,η αληθεια ομως ειναι οτι εδω στην Κρητη οποιος ερχεται και πηγαινει στο Μαλεμε βλεπει (οχι μονο ακουει )την ιστορία κατάματα, στο Γερμανικό νεκροταφείο .....η μεγαλυτερη αντισταση που αντιμετωπισανε οι ναζι (εσείς δηλαδή ) βλ. κριτικος τεχνης , ηταν εδω στην Κρητη

 14. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Στην Κρητη εγιναν καποιοι ΛΑΘΟΣ χειρισμοι...
  Το μεγαλυτερο λαθος ηταν, όταν ...ΔΕΝ... ανατιναξαν τα αεροδρομια...
  Από την στιγμη που οι ναζι εκαναν επιθεση από αερος τι πιο απλο και λογικο
  ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙΣ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ... και ιδιαιτερα όταν ΔΕΝ εχεις δικα σου αεροπλάνα για την προστασια του νησιου από τον εχθρο...
  [[[σε δρομους δεν μπορουσαν να προσγειωθουν αεροπλάνα, και μαλιστα γεματα οπλισμο, γιατι οι δρομοι της εποχης ΔΕΝ ηταν σε καλη κατασταση]]]
  ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ... ακομα και με ναρκες θα μπορουσε να παγιδευτεί, όπως και οι γυρω χωροι...
  Μονο με τους αλεξιπτωτιστες οι ναζι ΔΕΝ μπορουσαν να κατακτησουν το νησι.
  Οταν όμως κατεβηκε το πρωτο αεροπλανο και ξεφορτωσε στρατο και πολεμικο υλικο, τοτε το παιχνιδι χαθηκε και η Κρητη μοιραια επεσε.
  Αλλιως η Κρητη ΔΕΝ θα επεφτε...
  η εάν επεφτε θα ηταν δυσκολοτερα για τους ναζιδες, και σε μεγαλυτερο χρονικο διάστημα.

 15. avatar Gore

  Τιμή και Δόξα στην Κρήτη για τα όσα έκανε μαχόμενη , αλλά και για αυτά που υπέφερε από τους Ναζί.
  Ποτέ δεν προσκύνησε ρε ανώνυμος Έλληνας , οσοι τον κυβερνάνε κανουν την βρώμικη δουλειά πάντα....

  1. avatar ΑΤΛΑΣ

   Παραμύθια της Χαλιμάς που μας έχουν ταίσει διάφοροι, καλύτερα εμείς οι Έλληνες να ξέραμε την αλήθεια.... η μάχη της Κρήτης ΔΕΝ πέρασε στην ιστορία γιατί ήταν μικρού μεγέθους ως προς τον αριθμό των εμπλεκόμενων... και δεν είχε κανέναν ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ροή του πολέμου.
   Ήρωες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι Αγγλοι , οι Μαορί και οι ντόπιοι , αφού ήταν πολλαπλάσιοι των γερμανών και παρόλα αυτά έχασαν τον πόλεμο. Αντίθετα οι ακρότητες που έκαναν , οδήγησαν σε φοβερά αντίποινα από πλευράς Γερμανών. Οι τελευταίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν κανένα λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο , αφού στόχευαν αλλού(Αφρική)

 16. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Τσ τσ τσ, βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Που ακούστηκε άμαχοι να πολεμάνε έτσι χωρίς προειδοποίηση, χωρίς συμβατικά πολεμικά όπλα. Με πέτρες ρε υπανάπτυκτοι; Την λαχτάρα που δώσατε στους επισκέπτες μας κανένας δεν την υπολόγισε;

  Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε οI ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ( πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιωάννης Καργόπουλος, εισαγγελέας έδρας, Ιωακείμ Κασσωτάκης) που αθώωσαν τον Ρίχτερ γιατ την επιστημονική του τοποθέτηση. Είναι γνωστή τακτική των επικυρίαρχων και των συνεργατών τους να διαστρεβλώνουν την ιστορία για να κάμψουν το φρόνημα του λαού. Συνωστισμός στην Σμύρνη, γενοκτονία των Ποντίων δεν έγινε ποτέ, στο Κούγκι ήταν απρόσεχτοι με τα σπίρτα και στο Ζάλογγο ήταν η πρώτη αποτυχημένη ομαδική απόπερια ...μπάντζι τζάμπιν.

  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ

 17. avatar ΑΤΛΑΣ

  Αρκετά αντικειμενική παρουσίαση των όσων έγιναν.... επειδή η ιστορική αλήθεια πάντως πρέπει να λέγεται: 10,000 γερμανοί αλεξιπτωτιστές βρέθηκαν απέναντι σε 70,000 Άγγλους, Νεοζηλανδούς και Έλληνες αυτή ήταν η μάχη της Κρήτης .... νίκησαν οι γερμανοί και κατέλαβαν την Κρήτη για αρκετά χρόνια, μέχρι το 1945...και κάτι άλλο, οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές χτυπιόντουσαν στον αέρα, σαν πουλιά και αυτό θεωρείται έγκλημα πολέμου... οι γερμανοί εξεμάνησαν και γι' αυτό προχώρησαν στα γνωστά αντίποινα....η κατάληψη της Κρήτης ουδέποτε πανηγυρίστηκε από τους Γερμανούς, αν και τους βοήθησε στη συνέχεια στο Αφρικανικό μέτωπο...

  1. avatar Αχρηστερος

   Ας τα πούμε ακόμη μια φορά λοιπόν.
   Οι Άγγλοι είχαν χάσει σχεδόν το σύνολο του βαρέος οπλισμού τους στην Δουνκέρκη. Τα λίγα κανόνια που τους απέμειναν τα έστησαν στα δικά τους παράλια. Όπως επίσης κράτησαν και τις καλύτερες μονάδες τους για προστασία της χώρας τους. Εκτός Αγγλίας έστελναν περισσότερο στρατεύματα από τις αποικίες τους με Άγγλους διοικητές. Στην Κρήτη έστειλαν ακόμη και Μαορί. Απέναντι τους ήταν η αφρόκρεμα της Βέρμαχτ με την καλύτερη αεροπορία της εποχής. Τα Στούκας από μόνα τους είχαν διαλύσει Πολωνικό και Γαλλικό μέτωπο μέσα σε λίγες μέρες.
   Η Συνθήκη της Γενεύης υπογράφτηκε όταν οι μοναδικοί που χρησιμοποιούσαν αλεξίπτωτα ήταν οι πιλότοι. Δεν περιλάμβανε, επειδή ακόμη δεν υπήρχε, τους αλεξιπτωτιστές σαν επιθετικό όπλο. Οι κανόνες του πολέμου επιτρέπουν να σκοτώσεις όποιον σου επιτίθεται. Και ο αλεξιπτωτιστής, αντίθετα με τον πιλότο, δεν πηδάει για να σωθεί. Πηδάει για να σου επιτεθεί.

  2. avatar Απάντηση στον ατλαντα

   Κάνεις λάθος όταν μιλάς για έγκλημα πολέμου. Έγκλημα είναι η εκτέλεση αμαχων, οι βιασμοι, τα καμένα σπίτια. Η υπεράσπιση της ελευθερίας δεν είναι έγκλημα πολέμου, είναι αυτοθυσια και σε παρακαλώ εσύ και οι ομοιοι σου να αναθεωρησετε ή να διαγράψετε την λέξη "ελληνική ιθαγένεια" από τα διαβατήρια σας.

  3. avatar innotrading

   Δεν είναι καθόλου έγκλημα πολέμου να χτυπάς τον αλεξιπτωτιστή ως μπεκάτσα, αυτός είναι ένα μύθος που καλλιέργησαν οι Γερμανοί μπας και βρουν καμιά δικαιολογία για τις σφαγές που έκαναν, τον μόνο αλεξιπτωτιστή που δεν χτυπάς είναι αυτόν που πέφτει από το αεροπλάνο για να σωθεί.

 18. avatar Greek Blade

  Μαθήματα ιστορίας ο Μεταξας αναγκάστηκε να μπει στον πόλεμο ως γνωστόν ήταν φιλο γερμανός όσο αφορά αριστερούς φίλους που σχολιάζουν διαβάστε την γραμμή του κόμματος σας στην αρχή του πολέμου ( Ριζοσπάστης ) και μετά στην τρύπα σας. Κοινώς ο λαός πολέμησε έχυσε το αίμα του για την πατρίδα όταν άλλοι -ναζιστες αριστεροί κοίταζαν μόνο τα συμφέροντά τους.

  1. avatar Gore

   Σωστος ο @GreekBlade ήθελα να πω ..
   Αυτό που γράφει ο @χαλαρός δεν το έχω διαβάσει να πω την αλήθεια , αλλά να του θυμίσω οτι ο καταραμένος εμφύλιος αρχισε το '46 . Ποία ...επέκταση δηλαδή ;

   1. avatar χαλαρωστε

    εχεις απολυτο δικιο αλλα για μενα προδιαγραφηκε η ολη εξελιξη απ τα δεκεμβριανα (τα οποια ελαβαν χωρα 44-45)

  2. avatar Gore

   Μπράβο λεβεντόπαιδο @χαλαρέ πολύ ωραία τα είπες . Άρχισε ήδη η σπέκουλα παρακάτω.
   Θα μπούν ένας-ένας στο κομματικό πατριωτόμετρο σε λίγο , θα δείς....

 19. avatar χαλαρωστε

  Σε πολλους μπορει να μην αρεσει ομως η αληθεια ειναι οτι οι τελευταιες γερμανικες μοναδες που παραδοθηκαν στους συμμαχους στον ελληνικο χωρο βρισκοτανε στην κρητη στις 8 Μαιου 1945. Μαλιστα τους επετραπη να κρατησουν τον οπλισμο τους και να μεινουν συγκροτημενες για μερικες βδομαδες για να αποφευχθει επεκταση του εμφυλιου στο νησι

  1. avatar Αχρηστερος

   Εσύ τι πιστεύεις;
   Πως ο Γερμανός διοικητής θα παραδινόταν στους ντόπιους, που εκτελούσε τους δικούς τους τόσο καιρό, για να τον κάνουν κομματάκια;
   Ή μήπως θα περίμενε να παρουσιαστούν στρατεύματα των συμμάχων, που δεσμεύονται από τον στρατιωτικό κώδικα και την Συνθήκη της Γενεύης, για να παραδοθεί;
   Στην τελική με Ρώσους, Άγγλους και Αμερικάνους υπέγραψαν την παράδοση. Όχι με Έλληνες.

   1. avatar χαλαρωστε

    Παραθετω μια μεταφραση απο τα συμπληρωματικα κειμενα της αυθεντικης συνθηκολογησης η οποια συνταχτηκε σε δυο γλωσσες ( αγγλικα-γερμανικα) η οποια δημοσιευτηκε πολυ αργοτερα σε σχεση με τις τριγλωσσες ( με ελληνικα ) που δημοσιευθηκαν εκεινη την εποχη και διεφεραν κατα πολυ απο την διγλωση.Το γράμμα και το πνεύμα, λοιπόν, των αυθεντικών εγγράφων της συνθηκολόγησης της 9.5.1945 στη βίλλα ΑΡΙΑΔΝΗ της Κνωσού είναι: «Οι Γερμανοϊταλικές στρατιωτικές δυνάμεις της Φρουράς της Κρήτης παραδίδονται και παραδίδουν την Κρήτη στους Βρετανούς, οι δε Βρετανοί εξουσιοδοτούν τις Γερμανοϊταλικές στρατιωτικές δυνάμεις να εξακολουθήσουν την κατοχή, της περιοχής που κατείχαν μέχρι την 9.5.1945, για λογαριασμό των νέων κατόχων Βρετανών, μέχρις ότου ο ανώτατος σύμμαχος Διοικητής αποφασίσει να την παραλάβει»

    1. avatar Αχρηστερος

     Μα έτσι ακριβώς έγινε σχεδόν σε όλες τις απόμακρες κατεχόμενες περιοχές.
     Οι Αγγλοαμερικάνοι άφηναν τους Γερμανούς να ελέγχουν την περιοχή μέχρι να μπορέσουν να στείλουν στρατεύματα για να παραδοθούν.
     Η μία αιτία είναι η προπαγάνδα λόγω του Ψυχρού Πολέμου, που μόλις είχε αρχίσει. Στην Γιουγκοσλαβία οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους αντάρτες του Τίτο, μετά από απαίτηση του Στάλιν, και οι ντόπιοι τους ξέσκισαν. Οι "καλοί" δυτικοί λοιπόν, ήθελαν να δείξουν ότι σέβονται και προστατεύουν τον νικημένο αντίπαλο. "Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των αιχμαλώτων" κλπ κλπ
     Η δεύτερη αιτία είναι η διατήρηση της ...δυτικής τάξης. Οι Αγγλοαμερικάνοι φοβόντουσαν κόκκινες εξεγέρσεις σε απόμακρες περιοχές με κρυφή υποκίνηση του Πατερούλη. Μέχρι να εγκαταστήσουν τα δικά τους στρατεύματα λοιπόν, μια χαρά τους βόλευαν οι Γερμανοί.

  2. avatar innotrading

   Αυτό όμως τι ακριβώς σημαίνει ? ότι δεν έγινε η μάχη της Κρήτης?, ότι δεν αντιστάθηκε ο λαός? ότι δεν υπήρξαν απώλειες των Γερμανών? και γιατί να μην αρέσει αυτή η αλήθεια?

 20. avatar PerMan

  Αν ο φασίστας Μεταξάς δεν είχε μαζέψει τα όπλα από τους Κρητικούς, δεν θα είχε μείνει ρουθούνι Γερμανού και η όλοι επιχείρηση ΕΡΜΗΣ θα ήταν καταστροφική γι' αυτούς. Ας διαβάσουμε και λίγη Ιστορία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει