«Αύριο θα επουλώσουμε τις πληγές μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Τα καλύτερα χρόνια για το κόμμα μας είναι μπροστά μας» είπε χθες ο ακροδεξιός ηγέτης της Ολλανδίας Γκερτ Βίλντερς, παρουσιάζοντας τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα στην κομματική του βάση (από 24 έδρες που διέθετε, τώρα έλαβε 15). Ο Βίλντερς φανερά απογοητευμένος παρατήρησε πικρά ότι από την ήττα του κόμματός του «Οι Βρυξέλλες θα κάνουν πάρτι».

Στις εκλογές της Ολλανδίας επικράτησαν άνετα οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, μολονότι τα αρχικά προγνωστικά ήταν αντίστροφα.

Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είχε ανατραπεί τον Απρίλιο από το κόμμα του Γκέρτ Βίλντερς, που ζητούσε την αποχώρηση της Ολλανδίας από το ευρώ και την ΕΕ. Οι κάλπες, ωστόσο επιβράβευσαν την πολιτική των Φιλελευθέρων (που αύξησαν τις έδρες που είχαν από 31 σε 41) και των Εργατικών (που φαίνεται να λαμβάνουν 39 έδρες από 30 που είχαν το 2010), ενώ οριακή άνοδο είχε το Σοσιαλιστικό κόμμα (που λαμβάνει 16 έδρες, έναντι των 15 που διέθετε).

Η Ολλανδία, μία από τις χώρες που έχει τα εύσημα του τριπλού ΑΑΑ στην οικονομία της και που απειλούσε τελευταία τη σταθερότητα της ευρωζώνης, φαίνεται να επανέρχεται στον αρχικό, ιδρυτικό της ρόλο.

Η λαϊκή εντολή ξεκάθαρα αναφέρεται στη συγκρότηση μιας σταθερής φιλευρωπαϊκής κυβέρνησης και το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό από τους δύο ηγέτες – τον Φιλελεύθερο Μαρκ Ρούττε (γνωστό με το παρατσούκλι «Τεφάλ» καθώς έχει δείξει μεγάλο ταλέντο στη διαχείριση κρίσεων) και τον Εργατικό Ντίντερικ Σαμσόν, πρώην ακτιβιστή της GreenPeace, που έκανε μια θεαματική προεκλογική κούρσα εμμένοντας σε έναν τεκμηριωμένο και σφιχτά δομημένο λόγο.

Ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που επιβεβαίωσε τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης σε συνδυασμό με τα εκλογικά αποτελέσματα της Ολλανδίας, έδωσαν χτες μιαν ώθηση διεξόδου στην ευρωπαϊκή κρίση.

Τα ολλανδικά αποτελέσματα έδωσαν επίσης μιαν ώθηση ενθάρρυνσης, αφενός στους Φιλελεύθερους – καθώς το κόμμα του Ρούττε αποτελεί πρωτοφανές πρότυπο εκλογικής επιβεβαίωσης ενός κόμματος εξουσίας εν μέσω κρίσης – και αφετέρου στην κεντρο-αριστερά, αφού το Εργατικό κόμμα θεωρείται συγγενές με το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα και ιδιαίτερα με τις απόψεις Ολλάντ.

Τα δύο κόμματα μαζί πάντως δίνουν μια κυβερνητική πλειοψηφία 80 εδρών στη Βουλή των 150 εδρών, εξακολουθούν όμως να είναι μειοψηφία στη Γερουσία με 35 στις 75 έδρες. Αναλυτές θεωρούν ωστόσο, πως αν υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή των δύο, ενδεχομένως και του σοσιαλ-φιλελεύθερου κόμματος D66, η πλειοψηφία στη Γερουσία θα επιχειρείται ad hoc.