Η Διεθνής Αμνηστία στο στόχαστρο μετά την αυτοκτονία ερευνητή της

Ο άνδρας είχε ζητήσει πολλές φορές βοήθεια αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση


ΚΟΣΜΟΣ
12:39
22/10/2018
Η Διεθνής Αμνηστία στο στόχαστρο μετά την αυτοκτονία ερευνητή της
1
loading

Ερωτήματα ως προς τη βοήθεια που παρέχει η Διεθνής Αμνηστία στο προσωπικό της εγείρει η υπόθεση αυτοκτονίας ερευνητή της οργάνωσης, στο γραφείο του στο Παρίσι, ο οποίος είχε ζητήσει επανειλημμένως βοήθεια, δεν είχε όμως εισακουστεί.

Τα έγγραφα της έρευνας επικαλείται η εφημερίδα Guardian, ενώ ξεχωριστή έρευνα από τις γαλλικές αρχές συνδέει τον θάνατο του Γκαετάν Μούτου με την εργασία του.

Ο 65χρονος Μούτου, ερευνητής της οργάνωσης για την δυτική Αφρική και αναγνωρισμένος υπάλληλός της για περισσότερα από 30 χρόνια, αυτοκτόνησε στο γραφείο του στο Παρίσι στις 26 Μαΐου. Άφησε ένα σημείωμα στο οποίο εκφράζει παράπονα για εργασιακή πίεση και έλλειψη υποστήριξης από την διοίκηση.

Πέντε εβδομάδες μετά τον θάνατό του, σε ένα διαφορετικό περιστατικό, η 28χρονη Ροζ ΜακΓκρέγκορ, έμμισθη μαθητευόμενη στην ίδια οργάνωση, στο Σάρεϊ, βρέθηκε νεκρή. Η οικογένειά της εξέφρασε ανησυχία επειδή η ΜΚΟ δεν την στήριξε αρκετά όταν εκείνη εμφάνισε «αγχώδη διαταραχή» στη διάρκεια των πέντε μηνών που εργαζόταν στο γραφείο της οργάνωσης στη Γενεύη.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έχει ξεκινήσει ανεξάρτητες έρευνες για τις αυτοκτονίες του Μούτου και της ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε ότι έχει συνεργαστεί πλήρως με τις γαλλικές αρχές και αποδέχεται την απόφασή τους.

Εμπιστευτικά έγγραφα από την έρευνα της οργάνωσης στη Γαλλία συμπεραίνουν ότι η διεθνής γραμματεία, δηλαδή οι εργοδότες του Μούτου, δεν ήταν αρκετά «υποστηρικτικοί», όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το δημοσίευμα της Guardian.

Ένας συνάδελφός του, τον οποίο επικαλείται η έκθεση, υποστήριξε ότι «αναζητούσε έναν τρόπο να βρει κάποια βοήθεια στο Παρίσι. Ένιωθε ότι τον είχαν αφήσει αβοήθητο και περιθωριοποιημένο. Είχε πει πολλές φορές ότι υπέφερε από αυτό. Του ήταν πολύ δύσκολο να είναι ολομόναχος. Δεν παραπονιόταν ποτέ για την δουλειά, ποτέ, αλλά πάντα για την έλλειψη υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι τελευταία φορά που μίλησε με τον Μούτου ήταν ένα μήνα πριν αυτοκτονήσει. Τότε ο Μούτου του είχε πει ότι «ξεπέρασε τα όριά του και δεν άντεχε άλλο».

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας διαπίστωσε «αλλαγές στον τρόπο εργασίας του, φόρτο εργασίας και αλλαγές στον εργασιακό του χώρο», μεταξύ άλλων και του επιπέδου δυσκολίας της εργασίας, που «τον ανησυχούσαν όλο και περισσότερο».

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Μούτου. «Το κίνημα της Διεθνούς Αμνηστίας θλίβεται βαθιά από τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας Γκαετάν Μούτου, ερευνητή για την δυτική Αφρική, ο οποίος εργαζόταν για περισσότερα από 30 χρόνια στην οργάνωση. Ο θάνατός του ήταν ισχυρό σοκ για εμάς και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους στενούς συνεργάτες του».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Δουλέμπορος

    Συλλυπητήρια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει