Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί εναντίον μιας νέας τροποποίησης του εκλογικού νόμου που προβλέπεται από τη συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

«Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί δραματικές πολιτικές χειρονομίες ώστε η μεγάλη βουβή εκλογική μάζα να μπορέσει να βγει από την απάθεια», εξήγησε ο Γκιούρτσανι προς τους δημοσιογράφους μπροστά από τις σκηνές που ο ίδιος και συνεργάτες του έστησαν στην πλατεία Κόσουτ της Βουδαπέστης, μπροστά από το ουγγρικό κοινοβούλιο. Τρία άλλα μέλη του νέου κόμματός του, της φιλελεύθερης κεντρώας Δημοκρατικής Συμμαχίας (DK), συμμετέχουν στην απεργία.

Ο Γκιούρτσανι εξήγησε πως διαμαρτύρονται για την προβλεπόμενη τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που θα επιβάλει υποχρεωτική εκ των προτέρων εγγραφή πριν από την ψηφοφορία.

«Είναι απαράδεκτο ένα πρόσωπο που δεν αποφασίζει παρά δύο ημέρες πριν από τις εκλογές αν θα πάει να ψηφίσει, να μην μπορεί να συμμετέχει», δήλωσε ενώπιον περίπου 200 οπαδών του.

Έκανε γνωστό πως η απεργία πείνας θα διαρκέσει μια εβδομάδα και πως περιμένει μεγάλη συμμετοχή στη δράση του που φέρει τον τίτλο «Επτά ημέρες για ελεύθερες εκλογές».