Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσό που ζητούν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, το οποίο αυξάνεται τώρα, από 180 εκατομμύρια σε 347 εκατομμύρια δολάρια.

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 57 έργα, που καλύπτουν το σύνολο των 14 επαρχιών της Συρίας, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Η έκκληση για αύξηση των πόρων έγινε στο Ανθρωπιστικό Φόρουμ για τη Συρία, το οποίο συγκεντρώνει τις κυριότερες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το Φόρουμ απηύθυνε έκκληση σήμερα, κατά την πέμπτη σύνοδό του στη Γενεύη, ώστε περισσότερες χώρες να παράσχουν την βοηθειά τους στην Συρία.

Κατά τον Τζον Γκινγκ, πρόεδρο του φόρουμ και διευθυντή του OCHA (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών επιφορτισμένο με τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας), “υπάρχουν πολύ λίγοι δωρητές”.

“Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση των δωρητριών χωρών, σήμερα δεν υπάρχει παρά μια χούφτα χωρών που παρέχουν κεφάλαια για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία”, είπε στους δημοσιογράφους.

Υπενθύμισε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, δύο φορές περισσότεροι από ότι τον περασμένο Μάρτιο. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία σε γειτονικές χώρες, οι 100.000 από αυτούς καταγράφηκαν μόνο το μήνα Αύγουστο.

Εκτός από την ανάγκη να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια, το Φόρουμ έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και στη βελτίωση των οδών πρόσβασης προς τη Συρία, δήλωσε πηγή που έχει πρόσβαση στην υπόθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια τους προς τη Συρία και τις γειτονικές χώρες σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια επιπλέον βοήθεια 21 εκατομμυρίων δολαρίων “προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή αποδέσμευση μιας επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας 50 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες της Συρίας.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να φέρει το σύνολο της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 119 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοινωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σε αυτή τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής