Το κατώφλι του 40% στην πρόθεση ψήφου προσεγγίζει πλέον η εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (NVA) στην ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου, τη Φλάνδρα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που επικαλείται η εφημερίδα De Tijd.

Η υπεροχή της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας γίνεται πλέον σαρωτική στο πολιτικό τοπίο της Φλάνδρας, καθώς η δημοσκόπηση αυτή την φέρει να εξασφαλίζει το 40,1% των ψήφων σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές.

Σε μεγάλη απόσταση ακολουθεί το sp.a (Φλαμανδοί Σοσιαλιστές) με 13,5% και στη συνέχεια οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) με 13,4%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Φιλελεύθεροι (OpenVLD) αποσπούν το 11,6% και το υπερεθνικιστικό Vlaams Belang το 7,5%, όπως και οι Πράσινοι.

Από την άλλη μεριά, στην Βαλλονία, η πρωτοκαθεδρία των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών (PS) παραμένει αναμφισβήτητη (31,4%), καθώς οι Φιλελεύθεροι (MR) βρίσκονται πολύ πίσω (21,1%). Φθίνουσα, τέλος, δείχνει να είναι η πορεία των γαλλόφωνων Χριστιανοδημοκρατών (cdH) που βλέπουν τα ποσοστά τους να χάνουν διαρκώς έδαφος.