Συγκεχυμένες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες σχετικά με τα θύματα του χθεσινού εγκλήματος στην ανατολική Γαλλία, με τέσσερις νεκρούς και μόνους διασωθέντες δύο κοριτσάκια τεσσάρων και επτά ετών αντίστοιχα μιας οικογένειας τουριστών από τη Βρετανία.

Οι τρεις από τους τέσσερις νεκρούς που βρέθηκαν χθες κοντά στη λίμνη Ανεσί, στην Άνω Σαβοΐα, είχαν δολοφονηθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πρόκειται για τον οδηγό μιας BMW με πινακίδες Βρετανίας, μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αυτού και έναν Γάλλο ποδηλάτη, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κοντά στο όχημα. Μια άλλη γυναίκα, θύμα κι αυτή πυροβολισμών, βρέθηκε επίσης νεκρή στο πίσω κάθισμα της BMW.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ήθελαν να τους σκοτώσουν», δήλωσε ο εισαγγελέας του Ανεσί Ερίκ Μαγιό, καταδικάζοντας την “αγριότητα” αυτού του «ιδιαίτερα τρομερού εγκλήματος».

Τους νεκρούς βρήκε ένας Βρετανός τουρίστας που κυκλοφορούσε με ποδήλατο χθες το απόγευμα, ο οποίος εντόπισε την BMW σε δάσος στην κοινότητα Σεβαλίν, στην Άνω Σαβοΐα.

Τα δύο κοριτσάκια, που είναι αδελφές όπως φαίνεται, επέζησαν της τραγωδίας. Το ένα ηλικίας 7 ετών είναι σοβαρά τραυματισμένο, ενώ το άλλο ηλικίας 4 ετών βρέθηκε σώο και αβλαβές, αλλά εξαντλημένο μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο εισαγγελέας επέμεινε στο γεγονός ότι το κοριτσάκι αυτό ήταν “εντελώς αόρατο», καθώς κρυβόταν “ακίνητο” “κάτω από τη φούστα” της μίας από τις νεκρές γυναίκες, μετά την πολεμική που ξέσπασε για την καθυστέρηση οκτώ ωρών μέχρι τον εντοπισμό του.

Όταν βρέθηκε, η μικρή «ήταν φανερά χαρούμενη που βρισκόταν στα χέρια των ερευνητών και διακομίστηκε σε υπηρεσία παιδοψυχιατρικής», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον οποίο το κοριτσάκι αυτό έχει αρχίσει να μιλάει και μπορεί να ερωτηθεί προσεχώς.

Η μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, έχει βυθιστεί σε τεχνητό κώμα και θα υποβληθεί σε νέα εγχείρηση, αλλά δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή της.

Ο εισαγγελέας εξήρε εξάλλου τα «εξαιρετικά αντανακλαστικά» του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα που ειδοποίησε τις αρχές, ο οποίος ήταν απόστρατος της RAF και έβαλε στη σωστή θέση το κοριτσάκι που ήταν τραυματισμένο.

Ο Μαγιό αρνήθηκε ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το έγκλημα αυτό, δηλαδή αν πρόκειται για ρύθμιση λογαριασμών ή ο,τιδήποτε άλλο, και ζήτησε επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των θυμάτων, εν αναμονή της επίσημης αναγνώρισής τους.

Ο Γάλλος εισαγγελέας επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο πατέρας της οικογένειας από τη Βρετανία στην οποία ανήκε το αυτοκίνητο έχει «γεννηθεί στο Ιράκ» και ζούσε για πολλά χρόνια στη Βρετανία.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ο 50χρονος αυτός άνδρας ονομάζεται Σάαντ αλ Χίλι και ζούσε στα νότια προάστια του Λονδίνου, στην κομητεία του Σάρεϊ.

Η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην κατοικία του, ένα σπίτι σε κατοικημένη συνοικία του Κλέιγκεϊτ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας κατασκευαστής δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αυτού “ζούσε στο σπίτι για περίπου τρία χρόνια” και ήταν “όπως φαινόταν ένας ευχάριστος άνθρωπος”.

Σε διεύθυνση που ανταποκρίνεται στην έδρα της επιχείρησής του δημιουργίας συστημάτων πληροφορικής, ένας άνδρας που δήλωσε ότι είναι ο λογιστής του, ο Τζούλιαν Στέντμαν, φάνηκε ιδιαίτερα συγκλονισμένος. Στην ερώτηση αν γνώριζε αν ο Σάαντ αλ Χίλι είχε εχθρούς, απάντησε: “Κανέναν απ’ όσο γνωρίζω”. Επιβεβαιώνοντας ότι η οικογένεια είχε πάει διακοπές από τα τέλη Αυγούστου στις γαλλικές Άλπεις, ο Στέντμαν δήλωσε ότι έκτοτε δεν είχε νέα τους.

Η οικογένεια αυτή από τη Βρετανία διέμενε σε κάμπινγκ που βρισκόταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

Επίσης στα προάστια του Λονδίνου, ένα δημοτικό σχολείο επιβεβαίωσε ότι έχει μια μαθήτρια που ονομάζεται Ζάιναμπ αλ Χίλι και είναι ηλικίας 7 ετών. Η ηλικία της αντιστοιχεί σε αυτήν που έχει το κοριτσάκι που τραυματίστηκε σοβαρά.

Επίσης το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η πιο ηλικιωμένη από τα θύματα του χθεσινού εγκλήματος έχει σουηδική υπηκοότητα. Ωστόσο στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε και ένα ιρακινό διαβατήριο.

«Οι πληροφορίες που δίνονται στη Γαλλία είναι σωστές. Είναι Σουηδή. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης για να δώσουμε μια επίσημη επιβεβαίωση», σημείωσε η εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Ντουβχάμαρ, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω και σημείωσε μόνον ότι η οικογένειά της στη Σουηδία θα ενημερωθεί από την αστυνομία το απόγευμα.

Το «τραγικό και “τρομερό» αυτό έγκλημα στη Γαλλία καταδίκασε σήμερα στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Ομάδα της βρετανικής πρεσβείας βρίσκεται εκεί. Η σκέψη μας βρίσκεται με τα δύο μικρά κορίτσια που επέζησαν», πρόσθεσε.