Η δίκη του γιου του θανόντος πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του Σάιφ αλ Ισλάμ, ενδέχεται να καθυστερήσει ώστε να συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο στοιχεία από την ανάκριση του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, Αμπντάλα αλ Σενούσι, ο οποίος εκδόθηκε από τις αρχές της Μαυριτανίας και τέθηκε υπό κράτηση στη χώρα χθες, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στελέχη της νέας κυβέρνησης της Λιβύης είχαν πει τον Αύγουστο ότι η δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα πολέμου –που χαρακτηρίζεται η πιο σημαντική δίωξη πρώην στελέχους του καθεστώτος Καντάφι ως σήμερα– επρόκειτο να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Όμως η έκδοση του Σενούσι, του λεγόμενου «μαύρου κουτιού του Καντάφι», φαίνεται ότι οδηγεί σε αναβολή την έναρξη της δίκης, η οποία ήδη ένα στέλεχος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είχε εκτιμήσει πως ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να είναι δίκαιη.

Ο Σενούσι –ο οποίος είχε συλληφθεί στην Μαυριτανία, στην δυτική Αφρική, τον Μάρτιο– παραδόθηκε στις λιβυκές αρχές χθες. Για την έκδοσή του έριζαν η Λιβύη, η Γαλλία και το ΔΠΔ.

«Αναμένουμε η δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ να καθυστερήσει λίγο διότι ο Αμπντάλα Σενούσι θα είναι σε θέση να μας δώσει νέες πληροφορίες οι οποίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην δίκη του Σάιφ», δήλωσε ο Τάχα Μπαάρα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Άλι Άσουρ τον Απρίλιο, ο Σάιφ αλ Ισλάμ θα κληθεί να λογοδοτήσει για διαφθορά, φόνους, βιασμούς κ.ά. Οι κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος διαψεύδει, σχετίζονται με τη συμμετοχή του στην προσπάθεια καταστολής της εξεγερμένων οι οποίοι με την υποστήριξη του NATO κατάφεραν να ανατρέψουν τον πατέρα του.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι η απουσία ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης και η έλλειψη ενός κράτους δικαίου καθιστούν αμφίβολο το εάν και κατά πόσον οι δίκες σε βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του Αμπντάλα Σενούσι θα πληρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.