Η ιρανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα.

«Δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση μιας ύποπτης για δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Η υπόθεση της 43χρονης Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις μετά την καταδίκη της για μοιχεία και για ανάμιξη στη δολοφονία του συζύγου της. Δυτικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει αναθεώρηση της ποινής της.

«Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν αναμιχθεί προσωπικά στην υπόθεση, αλλά δυστυχώς βασιζόμενοι σε λανθασμένες πληροφορίες», υποστήριξε ο Μεχμαναπαράστ.

Η εκτέλεση της θανατικής ποινής δια λιθοβλισμού της Μοχαμάντι-Αστιάνι ανεστάλη ύστερα από διεθνείς διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, εάν η Μοχαμαντί-Αστιανί καταδικαστεί ως συνεργός στη δολοφονία του συζύγου της, ίσως τής επιβληθεί η ποινή του θανάτου δι΄απαγχονισμού ή της ισόβιας κάθειρξης.

Η δικηγόρος της και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Μοχαμαντί-Αστιανί καταδικάστηκε μόνο για μοιχεία και ότι η κατηγορία της ανάμιξης στη δολοφονία του συζύγου της προστέθηκε στη συνέχεια.

«Αντί να υποστηρίζει μια ύποπτη για δολοφονία, η Δύση πρέπει να υπολογίσει και τα μέλη της οικογένειας του θύματος», υποστήριξε ο Ιρανός εκπρόσωπος