Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του στη Μαδρίτη ζήτησε σήμερα όπλα και μια επείγουσα στρατιωτική επέμβαση για την προστασία των αμάχων από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Έχουμε ανάγκη από μια ανθρωπιστική επέμβαση και ζητούμε μια στρατιωτική επέμβαση για τους Σύρους αμάχους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣ Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, μετά από μια συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Σύμφωνα με τον Σάιντα η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει 30.000 θανάτους και έχει αναγκάσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επιπλέον των 250.000 προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί, πρόσθεσε.

«Ζητούμε μια πολύ ταχεία δράση της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Ρωσία να «αλλάξει θέση» στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες.

Η Ρωσία, από μακρού σύμμαχος του συριακού καθεστώτος καθώς και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για αυτές τις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη χορήγηση άδειας σε ένα πρόγραμμα στρατιωτικής προστασίας που παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Αντιμέτωπος με τις κριτικές έναντι του ΣΕΣ ότι δεν συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ο κ. Σάιντα επανέλαβε τη δέσμευση του Συμβουλίου, που έγινε επίσημα το Σάββατο στην Στοκχόλμη, ότι θα διευρυνθεί και θα συμπεριλάβει και νέες παρατάξεις.

«Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε όλες τις συνιστώσες, είμαστε έτοιμοι για την έναρξη εθνικού διαλόγου με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε.

«Η Συρία είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα και όλοι έχουν θέση (σε αυτή) στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Σάιντα, ένας ανεξάρτητος Κούρδος, διορίστηκε τον Ιούνιο επικεφαλής του ΣΕΣ, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Μπουρχάν Γαλιούν.

Η θητεία του, που επρόκειτο να λήξει στις 9 Σεπτεμβρίου, ανανεώθηκε το Σάββατο «μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου», ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί μια γενική συνέλευση του, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΣΕΣ, Ζορζ Σάμπρα.