Σε νέα τοποθεσία άνοιξε σήμερα ξανά η μεγαλύτερη ψαραγορά του κόσμου, στο Τόκιο, μετά τις τελευταίες δημοπρασίες, την περασμένη εβδομάδα, στις προηγούμενες εγκαταστάσεις στο Tsukiji.

Τα εγκαίνια της νέας αγοράς Toyosu, κόστους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν πολυαναμενόμενα και έγιναν με την πρώτη δημοπρασία ξημερώματα, τοπική ώρα, να γεμίζει την αίθουσα με ήχους από κουδούνια και τις φωνές των ιχθυεμπόρων.

«Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να τη συνηθίσουμε» σχολίασε ο κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike. «Μαζί θα κάνουμε αυτή την αγορά την κεντρική του Τόκιο και της Ιαπωνίας, και θα φτιάξουμε μέρα τη μέρα το ‘όνομα’ Toyosu».

Η ηλικίας 83 ετών αγορά Tsukiji προσέλκυε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, «στολίζοντας» τους πάγκους της με εξωτικά είδη ψαριών και συμβάλλοντας, με το φρέσκο σούσι της, στην ανάπτυξη του οικονομικού σχεδίου του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Είχε όμως πια ταλαιπωρηθεί πολύ από τα χρόνια, υπήρχαν ζητήματα υγιεινής και οι αρχές του Τόκιο είχαν αποφασίσει να τη μετακινήσουν στην περιοχή Toyosu, μακριά από το κέντρο της πόλης.

Στην κίνηση αυτή ήταν αντίθετοι σε συντριπτικό ποσοστό – 80%- οι έμποροι της αγοράς.

Σήμερα ωστόσο αναμένεται να αρχίσει η κατεδάφιση στην αγορά Tsukiji, αν και ομάδα εμπόρων μπήκαν με το ζόρι μέσα, αντιδρώντας στη μεταφορά της.