Σχεδόν αδύνατες χαρακτήρισε τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία ο αντικαταστάτης  Κόφι Ανάν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι -πόσο σχεδόν αδύνατον. Δεν μπορώ να πω αδύνατον-σχεδόν αδύνατον. Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος», είπε ο Μπραχίμι στο BBC.

Ο Μπραχίμι αντικατέστησε τον Κόφι Ανάν ως κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου. Ο Ανάν υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του σύρου προέδρου Άσαντ που διαρκεί 17 μήνες.

Ο Μπραχίμι είπε ότι «φοβάται το βάρος της ευθύνης» που πέφτει στους ώμους του και ότι γνωρίζει ότι δεν γίνονται αρκετά για να τερματιστεί η βία δια της διπλωματικής οδού. «Ο κόσμος ήδη λέει “ανθρωποι πεθαίνουν και τι κάνετε (γι αυτό;). Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος”», είπε στο BBC σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην αγγλική γλώσσα.

«Αναλαμβάνω αυτή τη δουλειά έχοντας τα μάτια μου ανοιχτά και χωρίς αυταπάτες» είπε.