Επτακόσιους νέους τελωνειακούς υπαλλήλους προσλαμβάνει η Γαλλία προχωρώντας και σε επιπλέον εγκαταστάσεις συνοριακών ελέγχων, καθώς προετοιμάζεται για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία σχετικά με το Brexit, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός.

Ο υπουργός προϋπολογισμού Gerald Darmanin δήλωσε πως οι μισοί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους θα προσληφθούν έως το τέλος του χρόνου, ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Πρέπει απολύτως να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, δηλαδή τον Μάρτιο να μην έχει διαμορφωθεί νομική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία» σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Nord, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Έξι μήνες πριν την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου» ούτε σαφήνεια σε σχέση με τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Darmanin, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα τελωνειακή εγκατάσταση κοντά στο Καλαί, από όπου γίνεται και μεγάλο μέρος του εμπορίου με τη Βρετανία. Σχεδιάζεται επίσης η απόκτηση ενός νέου «σκάνερ» που θα ελέγχει τα εμπορικά τρένα που περνούν από τη Μάγχη.

«Η αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την κοινή αγορά θα έχει αρνητικές συνέπειες» τονίζει. «Πρέπει να επαναθεσμοθετήσουμε το σύνορο αλλιώς οι άνθρωποι στην ενιαία αγορά δεν θα καταλάβουν γιατί εταιρείες εκτός των κανονισμών της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε αυτή».

Όπως είπε στην εφημερίδα Les Echos, εμπορεύματα που προέρχονται από τη Βρετανία μπορεί να περνούν έως και από τέσσερις τελωνειακές διαδικασίες, σε σχέση με έναν μόνο έλεγχο που γίνεται σήμερα.