Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στον Καναδά, οι πέντε σοβαρά, από ανεμοστρόβιλο, ο οποίος σάρωσε χθες το απόγευμα την Οτάβα, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια και άλλα κτίρια.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 130.000 άνθρωποι και η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η κοινότητα Γκατινό, βόρεια της καναδική πρωτεύουσας. Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα περίπου 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Αυτοκίνητα ανατράπηκαν, παρασύρθηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τα συντρίμμια και πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε ο κάτοικος του Γκατινό Βενσέν-Καρλ Λερίς δείχνει εκατοντάδες δέντρα να τα λυγίζουν από τη σφοδρότητα των ανέμων.

«Σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα ο άνεμος άρχισε να χτυπά τα παράθυρα» δήλωσε. «Ο ίδιος ο ανεμοστρόβιλος διήρκησε λιγότερο από δύο λεπτά. Συντρίμμια πέταγαν παντού, δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο εκτός από τις ταινίες του Χόλιγουντ».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε από τους πληγέντες να παραμείνουν σε ασφαλές σημείο. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Αργά το απόγευμα χθες είχε εκδοθεί έκτακτο μετεωρολογικό δελτίο που προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα νότια του Οντάριο και στο Κεμπέκ.