Απαισιόδοξος για τις πιθανότητες να τερματιστεί η συριακή κρίση εμφανίστηκε την Παρασκευή ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο νέος μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 αν είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις, ο Μπραχίμι απάντησε: «Όχι, δεν είμαι. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν, πραγματικά θα κάνω το καλύτερο δυνατόν».

«Μπορεί να αποτύχω, όμως καμιά φορά η τύχη είναι με το μέρος μας και επιτυγχάνουμε πρόοδο», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης από την Αλγερία, σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό BBC. «Ελπίζω ότι οι Σύροι θα συνεργαστούν εξ αρχής και ότι η διεθνής κοινότητα θα με στηρίξει επίσης», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την ευχή που είχε εκφράσει και ο προκάτοχός του, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν, ότι θα ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανιστεί με ένα ενιαίο μέτωπο για να πειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Ο Μπραχίμι ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταβεί σύντομα στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. «Θα μου ζητήσουν να κάνω δουλειά όμως αν δεν με στηρίξουν αυτή η δουλειά δεν θα υπάρξει, για αυτό βιάζομαι να συζητήσω μαζί τους», είπε ο 78χρονος διπλωμάτης. «Είναι διαιρεμένοι (σ.σ. τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) όμως μπορούν ασφαλώς να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης», πρόσθεσε.