Οι αντάρτες της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-23 στα ανατολικά της χώρας, κάτι που εάν αληθεύει συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 17 μήνες.

Την ώρα που οι αντάρτες γιόρταζαν την κατάρριψη, όμως, η εικόνα τους αμαυρωνόταν από τα φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και έδειχναν τις ωμότητες που έχουν διαπράξει. Από την πλευρά του ο στρατός εισέβαλε, με άρματα και τεθωρακισμένα, στη συνοικία Σάιφ αλ Ντάουλα, στο Χαλέπι.

Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) Κάσεμ Σααντεντίν είπε ότι τα αντιαεροπορικά των ανταρτών κατέρριψαν το στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ με ένα βλήμα των 14,5 χιλιοστών. Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει ένα αεροπλάνο που έχει χτυπηθεί ενώ ακούγονται σφοδρά πυρά.

Στρατιωτική πηγή μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο Sana επιβεβαίωσε την απώλεια του αεροσκάφους υποστηρίζοντας όμως ότι οφείλεται σε «μηχανική βλάβη». Ο πιλότος διασώθηκε χρησιμοποιώντας το εκτοξευόμενο κάθισμα και σύμφωνα με τις αρχές έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του. Ωστόσο, μια ομάδα ανταρτών υποστηρίζει ότι τον έχει ήδη αιχμαλωτίσει και μάλιστα παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο ένας γενειοφόρος δηλώνει ότι είναι ο σμηναγός που είχε ως αποστολή «να βομβαρδίσει την πόλη Μουχασάν».

Από το Χαλέπι, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Άμπου Άχμεντ ζήτησε να δημιουργηθεί «μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» από τη διεθνή κοινότητα. «Στη Λιβύη (η διεθνής κοινότητα) βοήθησε στην ανατροπή του Καντάφι αλλά εδώ στη Συρία μας αφήνουν να πεθάνουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη συνοικία Αλ Σούκαρι όπου σήμερα είχαν σταματήσει οι οδομαχίες. Αντιθέτως, ο στρατός μπήκε με άρματα στο Σάιφ αλ Ντάουλα, τη συνοικία στο δυτικό Χαλέπι που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Στη Δαμασκό ο στρατός βομβάρδισε συνοικίες στα νότια και ξεκίνησε μια επιχείρηση εξονυχιστικής έρευνας στην Παλιά Πόλη όπου έχουν στηθεί 70 οδοφράγματα, μπλοκάροντας μια από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει μέχρι τώρα 22 άτομα ενώ ερεύνησαν και ένα κοιμητήριο αναζητώντας όπλα των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όπως και στο Ντέιρ αλ-Ζορ και σε πολλές κοινότητες που ελέγχουν οι αντάρτες σε αυτήν την περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό, μόνο σήμερα οι νεκροί ανέρχονται σε 87. Από αυτούς οι 49 ήταν πολίτες, 28 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της αποστολής επιτήρησης του ΟΗΕ στη Συρία (UNSMIS), στρατηγός Μπαμπακάρ Γκαγέ, σημείωσε ότι «η βία αυξάνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας» εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «η χρήση βαρέων όπλων από την κυβέρνηση και οι στοχευμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση σε αστικά κέντρα έχουν βαρύ τίμημα σε αθώους πολίτες». Σήμερα αναχώρησαν από τη Συρία άλλοι 21 παρατηρητές του ΟΗΕ. Η εντολή της UNSMIS λήγει στις 20 Αυγούστου.

Τρία βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube παρουσιάζουν αντάρτες να ρίχνουν πτώματα από στέγες σπιτιών, να στραγγαλίζουν έναν άνδρα και να δολοφονούν εν ψυχρώ έναν τρίτο. Τα βίντεο, που πιθανότατα έχουν γυριστεί στο Χαλέπι, δεν φέρουν ημερομηνία και η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου, ακτιβιστές και μέλη του ΕΣΣ συνέταξαν έναν «κώδικα συμπεριφοράς» και δεσμεύτηκαν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.