Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία δίνουν στην κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1% και το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 17,8%, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τα αρχικά.

Σαλβίνι: Οι Σουηδοί λένε όχι στον ισλαμικό εξτρεμισμό

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία μετά τα έξιτ πολ, σύμφωνα με τα οποία το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών καταγράφει άνοδο, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο προβλεπόταν.

«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του.

«Τώρα λένε και αυτοί (σ.σ. οι Σουηδοί ψηφοφόροι) “όχι” σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, “όχι” στους λαθρομετανάστες, “όχι” στον ισλαμικό εξτρεμισμό», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της Λέγκας έκρινε ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς στη Σουηδία αποτελεί προανάκρουσμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του Μαΐου, όταν, όπως προέβλεψε «θα ολοκληρώσουμε την αλλαγή», προβάλλοντας την «αξία των θέσεων εργασίας, της ασφάλειας και της οικογένειας», αποσπώντας έδρες από «τους Σοσιαλιστές».