Η Ιταλία πουλά μέρος της ακίνητης περιουσίας της

Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα…


ΚΟΣΜΟΣ
20:07
09/08/2012
Η Ιταλία πουλά μέρος της ακίνητης περιουσίας της
loading

«Το ιταλικό δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας» του δημοσίου, αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για 350 μέγαρα, κάστρα, πρώην φυλακές και αποθήκες.

Η αξία της πρώτης αυτής πώλησης της δημόσιας περιουσίας, υπολογίζεται σε 1.5 δισ. ευρώ.

Στην λίστα των προς πώληση ακινήτων συμπεριλαμβάνεται το μέγαρο Palazzo Diedo στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας (19 εκατ. ευρώ), το μέγαρο Bolis Gualdo που βρίσκεται σε κεντρική οδό του Μιλάνου (31 εκατομμύρια) όπως και το κάστρο Ορσίνι, που οικοδομήθηκε το 1270 και βρίσκεται στο Σοριάνο Σουλ Τσιμίνο της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα, πάντως, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της χώρας που μπορεί άμεσα να περάσει σε χέρια ιδιωτών, αγγίζει τα σαράντα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αφού όπως αναφέρει η Wall Street Journal και σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος, «αν το ποσό αυτό κατέληγε άμεσα στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, θα μπορούσε να μειωθεί τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».

«Από το 1998 μέχρι σήμερα, το ιταλικό κράτος επεχείρησε δεκάδες φορές να βρει αγοραστές για τα ακίνητά του που μένουν αναξιοποίητα. Μέχρι τώρα όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ας ελπίζουμε επιτέλους να μπορέσει κάτι να γίνει», προσθέτει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Όπως αναφέρουν σήμερα σχολιαστές, στόχος της κυβέρνησης Μόντι είναι να καταφέρει σε πέντε χρόνια να μειώσει την σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ, στο 107%. Σύμφωνα με προβλέψεις, φέτος το δημόσιο χρέος πρόκειται να εκτιναχθεί στο 123,4% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, στοχεύει στην είσπραξη εξήντα δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2103 από εκποιήσεις ακινήτων, ιδιωτικοποιήσεις, φορολόγηση κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και επαναδιαπραγμάτευση των αδειών για εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας που έχουν δοθεί σε ιδιώτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει