«Φως στο τούνελ» του σκληρού εμφυλίου στη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημαντική δήλωση που έκανε σήμερα ο ηγέτης της βασικής ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος όπως είπε είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους», αρκεί «τα χέρια τους να μην έχουν βαφτεί με αίμα».

Μια τέτοια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει, εφόσον ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν την εξουσία, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Αμπντελμπασέτ Σέιντα, επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (SNC).

Ο ίδιος δηλώνει επίσης στην εφημερίδα Asharq al-Awsat ότι η παραίτηση του μεσολαβητή για την Συρία Κόφι Ανάν μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης.

«Σε ότι μας αφορά, οι αρχές έχουν χάσει την αξιοπιστία και τη νομιμότητα τους, και το έχουμε πει ωμά αυτό στη Μόσχα: ότι ο διάλογος με αυτό το καθεστώς δεν είναι πλέον δυνατός», σημειώνει ο Σέιντα.

«Ο Μπασάρ και η συμμορία του πρέπει να φύγουν και μετά από αυτό θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με άλλους αξιωματούχους των οποίων τα χέρια δεν έχουν βαφτεί με συριακό αίμα και δεν έχουν αναμιχθεί σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς».

Ο Σέιντα καλωσόρισε το ψήφισμα της Παρασκευής στον ΟΗΕ: «Πιστεύουμε ότι η ψήφος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί την αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας που μπορεί να έρθει στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ακόμη χωρίς να διευκρινίσει περισσότερο.

Ο Σέιντα εξέφρασε επίσης ανησυχία για την εμφάνιση όπλων στις βόρειες κουρδικές περιοχές της Συρίας, στις οποίες μέχρι στιγμής δεν είχε σημειωθεί καμία μάχη μεταξύ του στρατού της Συρίας και της αντιπολίτευσης.

«Φυσικά, αυτή η ένοπλη παρουσία, ιδιαίτερα στις Κουρδικές περιοχές, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, επειδή στις περιοχές αυτές δεν είχαν σημειωθεί ταραχές ή ένοπλες συγκρούσεις», τόνισε τέλος ο Σέιντα.