Δικαστήριο έδωσε εντολή την Πέμπτη στο κράτος της Χιλής να καταβάλλει αποζημίωση 1,2 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του πρώην στρατηγού και αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Κάρλος Πρατς, ο οποίος είχε δολοφονηθεί, όπως και η σύζυγός του, από την στρατιωτική δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ το 1974, είπε μια δικαστική πηγή.

Το συμβούλιο υπεράσπισης του κράτους ενδέχεται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής, με την οποία έγινε δεκτό ένα αίτημα να καταβληθεί αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις τρεις κόρες και τα εγγόνια του ζεύγους Πρατς, το οποίο είχε δολοφονηθεί με μια βομβιστική στο Μπουένος Άϊρες, όπου βρισκόταν εξόριστο.

«Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση που αναιρεί την παραγραφή, διότι πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια, ο Λουσιάνο Φουγιούξ.

Η οικογένεια του στρατηγού ζητούσε αρχικά να της καταβληθεί για επανόρθωση ένα ποσό περίπου εννιά εκατ. δολαρίων.

Η δικαιοσύνη στη Χιλή καταδίκασε το 2010 σε ποινές κάθειρξης 17 και 15 ετών στελέχη της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DINA), της διαβόητης μυστικής αστυνομίας της στρατιωτικής χούντας του Πινοσέτ (1973-1990) για την υπόθεση.

Ο Πρατς ασκούσε τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών και Άμυνας στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, η οποία ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Στην διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ δολοφονήθηκαν ή “εξαφανίστηκαν” τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, ενώ 37.000 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πινοσέτ απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή την 10η Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 91 ετών χωρίς να καταδικαστεί ποτέ.