Σε συνέδριο στην Όπερα του Σίδνεϊ και σε άλλες εκδηλώσεις στη Μελβούρνη και το Μπρέσμπεϊν επρόκειτο να συμμετάσχει την Κυριακή η Τσέλσι Μάνινγκ, η πρώην στρατιωτικός με το όνομα Μπράντλεϊ και διεμφυλική πρώην πληροφοριοδότρια του WikiLeaks.

Η Αυστραλία φαίνεται όμως πως είναι πιθανό να μην της επιτρέψει την είσοδο στη χώρα.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε το 2013 από αμερικανικό στρατοδικείο σε 35 χρόνια κάθειρξη επειδή διέρρευσε στον WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Μάνινγκ εξέτισε ποινή επτά ετών προτού της δώσει χάρη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αποφύγει να σχολιάσει την υπόθεση, όμως το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στον Τύπο ότι μπορεί να μην εγκρίνει την έκδοση βίζας σε πρόσωπα που έχουν «βεβαρυμένο ποινικό μητρώο».

Η Σούζι Τζαμίλ, της οργάνωσης Think Inc, που συντονίζει την επίσκεψη της Τσέλσι Μάνινγκ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι έλαβε «γνωμοδότηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην δοθεί» στην Μάνινγκ άδεια εισόδου στην Αυστραλία. «Απογοητευτήκαμε βαθιά όταν ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση» επεσήμανε η Τζάμιλ εξαίροντας «τις καταπληκτικές ιδέες» και «τις απόψεις» της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας, που έγινε γυναίκα στη διάρκεια της φυλάκισής της.

Η Think Inc «θα κάνει χρήση όλων των ένδικων μέσων» και ελπίζει ότι τελικά οι Αυστραλοί θα μπορέσουν «να ακούσουν τη Μάνινγκ να μιλά για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η εμπιστευτικότητα των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και τα δικαιώματα των διεμφυλικών».

Μετά την περιοδεία της στην Αυστραλία η Τσέλσι Μάνινγκ πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία.