Το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές, λόγω του αυταρχικού του χαρακτήρα. Πριν από μία εβδομάδα, οι Βρετανοί απαγόρευσαν στον Λουκασένκο να ταξιδέψει στη χώρα τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί μία πράξη διαμαρτυρίας που διαφέρει από τις άλλες και, αν μη τι άλλο, διακρίνεται από δημιουργικότητα.

Στις 4 Ιουλίου, ο ουρανός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ και στη μικρή πόλη Ίβανετς γέμισε από μικρά αλεξίπτωτα. Οι «αλεξιπτωτιστές» ήταν λούτρινα αρκουδάκια, τα οποία έφεραν μηνύματα κατά του Λουκασένκο και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.

Παρόλο που υπήρχαν σχετικές φωτογραφίες, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας δεν επιβεβαίωνε το γεγονός, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια διαδικτυακή φάρσα και ότι τα αρκουδάκια δεν έπεσαν ποτέ από τον ουρανό.

Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, οι μυστικοπαθείς Λευκορώσοι αξιωματούχοι έλυσαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν ότι, πράγματι, το περιστατικό συνέβη. Ένα μικρό αεροσκάφος μπήκε παράνομα στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και έριξε περισσότερα από 670 «επαναστατικά» αρκουδάκια.

Εννοείται ότι ο Λουκασένκο «έβγαλε καπνούς» όταν έμαθε τι συνέβη και άρχισε να καταδιώκει τους υπευθύνους για να μάθει «για ποιο λόγο δεν σταμάτησαν αυτό το αεροσκάφος»!

Οι πιλότοι που ξεγέλασαν τους ελεγκτές εναέρια κυκλοφορίας και προχώρησαν στην πρωτότυπη ρίψη, ήταν στελέχη της σουηδικής διαφημιστικής εταιρίας Studio Total, η οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε την ενέργεια, για λογαριασμό μιας ομάδας λευκορώσων ακτιβιστών.

Οι δαιμόνιοι Σουηδοί είχαν κινηματογραφίσει την περιπετειώδη πράξη τους και είχαν ανεβάσει τα βίντεο στο Ίντερνετ, όμως, η αυθεντικότητά τους ήταν υπό αμφισβήτηση, μέχρι τη στιγμή που ήρθε η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.