Ελεύθερο για ανθρωπιστικούς λόγους αναμένεται να αφήσει η Βόρεια Κορέα Ιάπωνα τουρίστα, ο οποίος είχε συλληφθεί στις αρχές του μήνα. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον Τomoyuki Sugimoto, και η Πιονγιάνγκ δεν έχει γνωστοποιήσει γιατί συνελήφθη, παρά μόνο πως παραβίασε τον νόμο.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να βιντεοσκοπούσε κάποια στρατιωτική εγκατάσταση.

Οι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα είναι υπό παρακολούθηση, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, ενώ κι άλλοι τουρίστες έχουν συλληφθεί στο παρελθόν- κάποιες φορές αυθαίρετα- και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως «όπλα» στις διαπραγματεύσεις της Πιονγιάνγκ με τις χώρες τους.

Ο Sugimoto πιστεύεται πως είναι γύρω στα 30 και πως συνελήφθη ενώ βρισκόταν με γκρουπ τουριστών στη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, στο Nampo, όπου υπάρχει επίσης ναυτική βάση και εργοστάσιο όπλων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA «κρατούνταν για να εξεταστεί σχετικά με το έγκλημά του». Αποφασίστηκε ωστόσο, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των αρχών, να του φερθούν με «επιείκεια» βάσει της «αρχής του ανθρωπισμού». Δεν διευκρινίστηκε εάν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει έπειτα από τέτοιες ανακοινώσεις.