Η Αμερική έχει εξαπολύσει ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ιράν και των επιχειρηματικών εταίρων του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Η Αμερική εστιάζει σε ένα ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ιράν και των επιχειρηματικών εταίρων του», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τον Μάιο τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και διεθνείς δυνάμεις. Τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους για τη διάσωσή της.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία έχει βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).

«Αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία, η Αμερική δεν μπόρεσε να επιτύχει τους σκοπούς της», είπε ο Ζαρίφ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αναγκάσει την Τεχεράνη να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και την υποστήριξη που παρέχει σε οργανώσεις μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ζαρίφ είπε ακόμη πως η πυρηνική συμφωνία έχει οδηγήσει σε πολιτική διαμάχη στο εσωτερικό του Ιράν.

«Υπάρχουν ορισμένοι στη χώρα που, αντί να προετοιμάζουν το έδαφος για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν από την πυρηνική συμφωνία, επιλέγουν μια πολιτική μάχη», είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ISNA. «Και αυτή η πολιτική μάχη οδήγησε στην απελπισία και στην απογοήτευση.»

Σκληροπυρηνικοί επικριτές της συμφωνίας επιτέθηκαν στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία είναι μια μορφή συνθηκολόγησης.