Ένα νέο μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις σε κατοίκους και καταστηματάρχες εφαρμόζεται εδώ και κάποιες ημέρες στο Παρίσι. Πρόκειται για το «Uritrottoir», που προκύπτει από τις λέξεις «ουρητήριο» και «πεζοδρόμιο», που έκανε την εμφάνισή του στην πόλη του Φωτός και απευθύνεται σε όσους δεν μπορούν να αντέξουν μέχρι να βρουν τουαλέτα.

Ειδικά αυτό που τοποθέτησαν στην Ile Saint-Louis, πέρασμα τουριστών που επιθυμούν να ρεμβάσουν δίπλα στον Σηκουάνα, οδήγησε τους κατοίκους να συντάξουν επιστολή προς το δημαρχείο και να ζητήσουν την απομάκρυνσή του, καθότι είναι «απρεπές», «ενθαρρύνει επιδειξίες» και απέχει μόλις 20 μέτρα από ένα Δημοτικό σχολείο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπήρξαν τέτοιας έκτασης αντιδράσεις για τα άλλα τρία που τοποθετήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα: στην πλατεία Τίνο Ρόσι, στην πλατεία Ανρί Φρεσνέ και στη λεωφόρο Κλισί.

Το σχεδιαστικό στούντιο Faltazi, που υπογράφει την κατασκευή, εγκατέστησε αρχικά τρία στη Ναντ -η πόλη είναι η έδρα του στούντιο- και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισυνελέγησαν από αυτά 6.000 λίτρα ούρων, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης. Πλέον, η Ναντ περηφανεύεται για οκτώ «ουρη-πεζοδρόμια» και υπάρχουν σχέδια και για άλλα.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των Παριζιάνων, ο Αριέλ Βέιλ, δήμαρχος του 4ου Διοικητικού Διαμερίσματος του Παρισιού, είπε ότι αυτά τα δημόσια ουρητήρια είναι αναγκαία και ότι αυτό στην Ile Saint-Louis θα τοποθετηθεί σε άλλο σημείο.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, τότε απλά οι άντρες θα ουρούν στον δρόμο. Αν πράγματι ενοχλεί τους κατοίκους, θα βρούμε άλλο μέρος», σημείωσε στον Guardian.