Με μεγάλη ταχύτητα κινούνταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κουβανός αντιφρονών Οσβάλντο Πάγια, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Κυριακή σε τροχαίο στα νοτιοδυτικά της Κούβα. Το όχημα βγήκε από το δρόμο και χτύπησε σε ένα δέντρο, όπως ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου από τον οδηγό, τον νεαρό ισπανό ακτιβιστή Άνχελ Καρομέρο, η υπερβολική ταχύτητα και το φρενάρισμα σε ένα κομμάτι του δρόμου όπου η άσφαλτος δεν ήταν σε καλή κατάσταση είναι τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πέντε ημέρες μετά το δυστύχημα, τα αίτια του οποίου είχαν αμφισβητήσει οι συγγενείς του Πάγια, οι κουβανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μια μακροσκελή ανακοίνωση, όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα αίτια του τροχαίου και στην οποία επικαλούνται τρεις αυτόπτες μάρτυρες καθώς και τις δηλώσεις του οδηγού του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και την αυτοψία των κουβανικών αρχών, για το δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε ακόμη ένας κουβανός αντιφρονών, ευθύνεται η υπερβολική ταχύτητα.

Ένας άλλος ακτιβιστής από την Ευρώπη, ο Σουηδός Γενς Άρον Μόντιγκ, τραυματίστηκε από τη σύγκρουση.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς, κυρίως των παιδιών του Οσβάλντο Πάγια, η επίσημη εκδοχή των αιτιών του τροχαίου δεν κάνει λόγο για άλλο όχημα το οποίο φέρεται να προσπάθησε να βγάλει από τον δρόμο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις άνδρες.

Ο 60χρονος Πάγια, ηγέτης του Χριστιανικού Απελευθερωτικού Κινήματος, τιμήθηκε το 2002 με το ανώτατο βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βραβείο Ζαχάροφ.

Πιστός Καθολικός, ο Πάγια εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων τη δεκαετία του ’60 εξαιτίας των θρησκευτικών του απόψεων. Περίπου 40 από τους ακτιβιστές που τον υποστήριζαν–ανάμεσά τους και οι στενότεροι συνεργάτες του–συγκαταλέγονται στους 75 επικριτές του Κάστρο που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2003 στη διάρκεια καταστολής αντιφρονούντων και στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι και 28 χρόνια. Αποφυλακίστηκαν το 2011.