Η πολιτεία τίμησε σήμερα τη μνήμη των περίπου 50 νεκρών από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία το 1964, με επίσημο μνημόσυνο που έγινε στην ακριτική κοινότητα Παχυάμμου.

Ο Παχύαμμος ήταν μια από τις πολλές κοινότητες που δέχθηκαν τις βόμβες ναπάλμ των τουρκικών αεροπλάνων στις 8 Αυγούστου 1964.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 19 πολίτες από τα χωριά της περιοχής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος σε ομιλία του τόνισε ότι «η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό θα πρέπει να βρει όλους πιο ενωμένους από κάθε άλλη φορά».

Πρόσθεσε πως «οι περιστάσεις επιβάλλουν να παραμεριστούν οι όποιες διαφωνίες για το καλό της Κύπρου, καθώς η ενότητα είναι το μόνο στέρεο οικοδόμημα που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας».

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Στόχος, ανέφερε, είναι μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, σύμφωνη με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.