Κάτω υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Στας Μισέζνικοφ, στη Σόφια, όπου έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας του αναφορικά με την καταγγελλόμενη «εμπλοκή του Ιράν», στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, πριν από πέντε ημέρες και στοίχισε τη ζωή πέντε Ισραηλινών τουριστών, του Βούλγαρου οδηγού του τουριστικού λεωφορείου που θα τους μετέφερε, και του τρομοκράτη-καμικάζι. Ο τελευταίος ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό, με ισχύ ισοδύναμη στην ανατίναξη τριών κιλών τρινιτροτολουόλης, σύμφωνα με τη Βουλγαρική αστυνομία.

Σε συνάντηση, με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Σόφιας, παρουσία της δημάρχου της πρωτεύουσας, Ιορδάνκα Φαντάκοβα, ο κ. Μισέζνικοφ είπε-μεταξύ άλλων-ότι «το Ιράν χρηματοδότησε, ενώ η προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση «Χιζμπολά» διοργάνωσε και πραγματοποίησε την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπουργκάς». Τόνισε, επίσης, ότι οι πολίτες του Ισραήλ «δεν πρόκειται να επιβραβεύσουν τους τρομοκράτες με φόβο», επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο Μπουργκάς, σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Φέτος, η Βουλγαρία αναμένει την άφιξη 150.000 Ισραηλινών τουριστών, αρκετοί από τους οποίους είναι τακτικοί πελάτες των καζίνο στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες των Βουλγάρων επαγγελματιών του κλάδου για κύμα ακυρώσεων των κρατήσεων Ισραηλινών τουριστών, μετά την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στο Μπουργκάς.

Ταυτόχρονα, οι βουλγαρικές αρχές, έχουν λάβει αυστηρότατα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων, με Ισραηλινούς τουρίστες (σ.σ. ήδη δεν ανακοινώνεται η ώρα της άφιξής του στο Μπουργκάς και στη Βάρνα), της μεταφοράς τους με λεωφορεία, με αστυνομική συνοδεία, καθώς επίσης και την ασφαλή διαμονή τους. Κατά την παραμονή του στη Σόφια, ο Ισραηλινός υπουργός συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ίβο Μαρίνοφ.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στα Βουλγαρικά ΜΜΕ, από τις Βρυξέλλες, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, τόνισε, ότι «η Βουλγαρία δεν προτίθεται να δείξει με το δάκτυλο κανέναν ένοχο, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα της τρομοκρατικής ενέργειας». Και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη για την έρευνα, σε τελική ανάλυση, φέρουν οι βουλγαρικές αρχές, που συνεργάζονται με ειδικούς του Ισραήλ, ενώ στη ανάκριση εντάχτηκε πρόσφατα και η Ευρωπόλ».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ, προτεραιότητα των υπηρεσιών ασφάλειας της Βουλγαρίας, είναι να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να εντοπίσουν όλες τις κινήσεις του υπόπτου τρομοκράτη-καμικάζι, ώστε να σχηματίσουν εικόνα για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Ισραηλινό ομόλογο του. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να χαρακτηρίσουν επίσημα τη «Χιζμπολά» ως «τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μλαντένοφ στα Βουλγαρικά ΜΜΕ, πριν από το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του για την «άνευ προηγουμένου στην επικράτεια της Βουλγαρίας τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με δήλωση του ιδίου, την οποία μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια των εταίρων για τη διαλεύκανση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μπουργκάς, για την αποτροπή της επανάληψης της οποίας, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ευρώπη, η Σόφια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, όπως τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα ενημερώσει για την υπόθεση και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών στην Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε.