Φως στα αίτια της μεγάλης έκρηξης που συγκλόνισε χθες την Μπολόνια ρίχνουν σταδιακά οι ιταλικές Αρχές, την ίδια ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για τους τραυματίες που είχαν ως αποτέλεσμα οι φλόγες, που επεκτάθηκαν και σε άλλα οχήματα, εκτός του βυτίου που μετέφερε εύφλεκτα υλικά και ευθύνεται ουσιαστικά για την «κόλαση» που ακολούθησε.

Προς το παρόν, το μοναδικό επιβεβαιωμένο θύμα (αν και υπάρχουν πληροφορίες για δύο) είναι ο οδηγός του βυτίου που μετέφερε LPG από το Λιβόρνο και ο οποίος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε άλλο προπορευόμενο βαρύ όχημα. Ο άτυχος άνδρας ήταν 42 ετών, παντρεμένος, χωρίς παιδιά και εκείνη την ώρα επέστρεφε στην εταιρεία υγρών καυσίμων στην οποία εργαζόταν.

Αν και η εμπειρία του ήταν μεγάλη και θεωρούνταν εξαιρετικός οδηγός, αυτό δεν τον βοήθησε να αποφύγει την τραγωδία. Πιθανολογείται κάποια πιθανή αδιαθεσία του ή κάποιο μηχανικό πρόβλημα στο βυτίο. Μάλιστα, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το νεκρό σώμα του βρέθηκε σχεδόν 40 μέτρα μακριά από το σημείο που προκλήθηκε το ατύχημα. Το βίντεο που κατέγραψε τη στιγμή είναι συγκλονιστικό…

Ο ήρωας αστυνομικός

Την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν και άλλες, σε άλλα οχήματα, σε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Τα θύματα ίσως να ήταν πολύ περισσότερα, εάν δεν αντιδρούσε άμεσα ένας αστυνομικός, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν κοντά στο σημείο και δεν σταματούσε την κίνηση.

Ο 31χρονος Ρικάρντο Μούτσι, με καταγωγή από το Λέτσε, που αυτό το διάστημα εργάζεται στην Μπολόνια, λειτούργησε αστραπιαία, αντιλήφθηκε τους κινδύνους που υπήρχαν εάν δεν δρούσε και φρόντισε να μην πάνε και άλλα οχήματα προς το σημείο που ακολούθησαν εικόνες αποκάλυψης.

Μάλιστα, τον νεαρό αστυνομικό, που νοσηλεύεται με αρκετά τραύματα, επισκέφθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, για να τον συγχαρεί για το γεγονός ότι κατάφερε να αποτρέψει μια μεγαλύτερη τραγωδία.