Τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ συζητά το Ιράν

Πάνω από τους μισούς βουλευτές έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο


ΚΟΣΜΟΣ
13:21
20/07/2012
Τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ συζητά το Ιράν
2
loading

Το κοινοβούλιο του Ιράν επιδιώκει να λάβει μια απόφαση για τον αποκλεισμό των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ, της κυριότερης οδού για την ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, δήλωσε ένας βουλευτής σήμερα.

Πάνω από τους μισούς από τους 290 βουλευτές έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο για να κλείσουν τα Στενά σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, είπε ο βουλευτής Καρίμ Κοντουσί στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο περνάει από τα στενά. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις δυτικές επιθετικές ενέργειες καθιστώντας αδιάβατη τη θαλάσσια αυτή οδό εάν οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν αρθούν.

«Οι χώρες εκείνες οι οποίες παράνομα επέβαλαν εμπάργκο σε βάρος μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να περνούν τα Στενά του Ορμούζ και τα δεξαμενόπλοια που έχουν προορισμό αυτές τις χώρες θα έπρεπε επομένως να μην επιτρέπεται να περνούν τα Στενά εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν», είπε ο Κοντουσί.

Ο ίδιος ιρανός βουλευτής πρότεινε κάθε πλοίο που περνά από τα στενά να καταβάλλει 3% της τιμής κάθε βαρελιού πετρελαίου που μεταφέρει ως «τέλος διέλευσης» στο Ιράν.

Πάντως, αν και παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί στο κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο παρελθόν, αποσύρθηκαν αφού η κυβέρνηση άσκησε βέτο.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις στη χώρα εξαρτώνται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar RK

    Ποιός μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έχουν άδικο;

    1. avatar spylab

      Μηπως ολη η ανθρωποτητα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει