Ο Λευκός Οίκος επέκρινε σήμερα το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στο ψήφισμα που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προέβλεπε κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «ιδιαίτερα λυπηρή» και «πολύ ατυχή».

Δηλώνοντας ότι η στήριξη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνιστά ένα «λάθος», ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η «αποτυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας σημαίνει ότι η αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού στη Συρία “δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Ο εκπρόσωπος, από το προεδρικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Φλόριντα, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα στηρίξει την παράταση της αποστολής των παρατηρητών και τόνισε ότι η χώρα του έχει καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι «θα είναι υπόλογος» αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με Βρετανούς διπλωμάτες, το Λονδίνο έχει ήδη συντάξει ένα νέο ψήφισμα για την παράταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία για 30 ημέρες και θα το καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Όπως είπαν, η πρόταση αυτή απλώς παρατείνει την παρουσία των 400 παρατηρητών (100 άτομα πολιτικό προσωπικό και 300 άοπλοι στρατιωτικοί) στη χώρα για διάστημα ενός μήνα.

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή λίγα λεπτά αφότου η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει τη δική της πρόταση ψηφίσματος για παράταση της αποστολής των άοπλων παρατηρητών για 90 ημέρες. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Νέστορ Οσόριο, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί κι άλλο, μολονότι η εντολή της αποστολής λήγει αύριο Παρασκευή.

Ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Κόφι Άναν, από την πλευρά του, εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια κοινή θέση για το συριακό ζήτημα. Ο Άναν «πιστεύει ότι η φωνή του Συμβουλίου είναι πολύ πιο δυνατή όταν τα μέλη του ενεργούν όλα μαζί», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Άχμαντ Φάουζι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη Γενεύη.