Οι ηγέτες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Βρετανίας συναντήθηκαν σήμερα στην Καμπούλ και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πακιστανός ομόλογός του Παρβέζ Ράτζα Άσραφ συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, κεκλεισμένων των θυρών, στο προεδρικό μέργαρο, στην αφγανική πρωτεύουσα.

Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη χώρα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η συνεργασία των χωρών τους σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Ο Άσραφ έφτασε στην Καμπούλ σήμερα και αυτό είναι το πρώτο του ταξίδι αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο μήνα. Ο Κάμερον βρίσκεται από χθες στο Αφγανιστάν, όπου επισκέφθηκε τους Βρετανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην επαρχία Χελμάντ.

«Συζητήσαμε για το (…) πώς θα σταματήσουμε την τρομοκρατία στην περιοχή, πώς θα φέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και στις δύο χώρες και πώς η πακιστανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες του Αφγανιστάν», είπε ο Καρζάι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση.

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Καρζάι, έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το Πακιστάν ότι παρέχει ασφαλή κρησφύγετα στην ηγεσία τνω Ταλιμπάν. «Δεν είμαστε μόνο γείτονες αλλά δύο αδελφές χώρες. Είμαστε και οι δύο θύματα της τρομοκρατίας», τόνισε ο Άσραφ στην ίδια συνέντευξη.

Ο Καρζάι από την πλευρά του είπε ότι «σύντομα θα ληφθούν ορισμένα μέτρα», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.