Από πολιτικούς και γιατρούς μέχρι ακτιβίστριες και αθλήτριες, 25 εν ζωή γυναίκες θα τιμηθούν με αγάλματα στη Βρετανία, στο πλαίσιο μίας εκστρατείας που έχει ως στόχο τον διπλασιασμό των αγαλμάτων γυναικών στη χώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας Put Her Forward, σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν περισσότερα αγάλματα… κατσικών και ανδρών ονόματι Τζον απ’ ό,τι αγάλματα γυναικών (με εξαίρεση τις γαλαζοαίματες και τις μυθικές φιγούρες), και μόλις το ένα έκτο των 925 δημόσιων αγαλμάτων στη Βρετανία αναπαριστά μία γυναικεία μορφή.

«Ο λόγος που έχουμε τόσα λίγα αγάλματα γυναικών δεν είναι ότι μας λείπουν οι γυναίκες που μας εμπνέουν», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας, που σημειώνει ότι «με αρκετό χρόνο και πόρους θα μπορούσαμε να στήσουμε άλλα 925 αγάλματα γυναικών!».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας καλούν το κοινό να προτείνει γυναίκες με θετική επίδραση στην κοινωνία, όπως η Λέιλα Χουσεΐν, ακτιβίστρια κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, και η παραολυμπιονίκης Τάνι Γκρέι-Τόμπσον.

Πάντως, όπως αναφέρει το Thomson Reuters Foundation, αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν ότι το μέγεθος των αγαλμάτων, τα αποκαλυπτήρια των οποίων θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, είναι υπερβολικά μικρό, με ύψος περίπου 30-40 εκατοστών, δηλαδή μικρότερο από τα αγαλματίδια που απονέμονται στους νικητές των βραβείων Όσκαρ. Οι διοργανωτές της καμπάνιας υποστηρίζουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ανοίξει ο διάλογος για την εκπροσώπηση των γυναικών.