Ο καμικάζι που ανατίναξε εκρηκτικά σε μια συνάντηση υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν ένας σωματοφύλακας του ενδότερου κύκλου του προέδρου, δήλωσε πηγή των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Εξάλλου από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία έγινε γνωστό πως ο Άσεφ Σαουκάτ, σύζυγος της αδελφής του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, της Μπούσρα, σκοτώθηκε στη σημερινή βομβιστική επίθεση.

Η πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Σαουκάτ υπέκυψε σε νοσοκομείο της Δαμασκού όπου μεταφέρθηκε μετά την επίθεση. Η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα πως νεκρός είναι επίσης ο υπουργός Άμυνας Νταούντ Ράτζα.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ακόμη πως ο υπουργός Εσωτερικών είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι «σταθερή», αφού αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως σκοτώθηκε.

Από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έγινε επίσης γνωστό πως ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών Χισάμ Μπεχτιάρ είναι τραυματίας και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Εν τω μεταξύ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση και ο Ελεύθερος Συριακό Στρατός.

Η «Λίουα αλ Ισλάμ», μια ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει «Η Ταξιαρχία του Ισλάμ», αναφέρει σε δήλωσή της στη σελίδα της στο Facebook πως έβαλε «στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην πρωτεύουσα Δαμασκό».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την ανάληψη της ευθύνης.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Κάσιμ Σααντεντίν. «Αυτό είναι το ηφαίστειο για το οποίο μιλήσαμε, έχουμε μόλις αρχίσει», δήλωσε.