Να μην εφαρμόζουν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από την Πολωνία εξουσιοδοτεί η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν αμφιβάλλουν για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην χώρα αυτή.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την οποία προσέφυγε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας έπειτα από τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία, δεν αποφάνθηκε για τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, αλλά παρέσχε τα κριτήρια επί των οποίων μπορεί να στηριχθεί η ιρλανδική δικαιοσύνη για να αποφασίσει εάν ένα πρόσωπο που έχει συλληφθεί στην Ιρλανδία και την έκδοση του οποίου ζητεί η Πολωνία κινδυνεύει να μην τύχει μίας δίκαιης δίκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκτίμηση επί της ανεξαρτησίας του πολωνικού δικαστικού συστήματος ανήκει στην δικαιοσύνη του κράτους μέλους που είναι επιφορτισμένο με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, επισημαίνει στην απόφασή του που δημοσιεύθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 20 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας μετά την υιοθέτηση πακέτου μεταρρυθμίσεων οι οποίες απειλούν κατά «συστημικό» τρόπο το κράτος δικαίου στην πρώην κομμουνιστική αυτή χώρα της ανατολικής Ευρώπης δίνοντας στην κυβέρνηση, εν προκειμένω την κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), τον έλεγχο επί της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας οφείλει σε πρώτο στάδιο να εκτιμήσει εάν υπάρχουν βάσιμα, αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία για την ύπαρξη πραγματικού κινδύνου παραβίασης του δικαίου για δίκαιη δίκη στην Πολωνία, συνδεόμενα με την έλλειψη ανεξαρτησίας στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων σε αυτό το κράτος μέλος.

Η ιρλανδική δικαιοσύνη καλείται σε δεύτερο χρόνο να εκτιμήσει εάν το εν λόγω πρόσωπο, αντικείμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με την απόφαση.

Ο Πολωνός που έχει συλληφθεί στην Ιρλανδία κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών.

Εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για το εν λόγω πρόσωπο να υποστεί παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός του να κριθεί από ανεξάρτητο δικαστήριο και βάσει του ουσιαστικού περιεχομένου τους θεμελιώδους δικαιώματός του για δίκαιη δίκη, αυτή η (δικαστική) αρχή οφείλει να απόσχει από την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, σύμφωνα με το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.