Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που ξέσπασαν χθες Πέμπτη σε συνοικία του βόρειου Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις προτεσταντών και καθολικών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της βρετανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία, που είχε αναπτύξει εκατοντάδες άνδρες στην περιοχή, έκανε λόγο για «σημαντικές ταραχές» στην καθολική συνοικία Αρντόιν την ώρα που γινόταν η διαδήλωση των οπαδών της Προτεσταντικής Πορτοκαλί Αδελφότητας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν σπρώξει ένα φλεγόμενο όχημα προς τις δυνάμεις ασφαλείας και έριχναν βόμβες μολότοφ. Εξάλλου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της έγιναν στόχος πυροβολισμών.

Έξι άνδρες, ηλικίας 18 με 34 ετών, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου του Μπέλφαστ σήμερα.

Μια ομάδα 15 προτεσταντών, μέλη της Πορτοκαλί Αδελφότητας, διαδήλωσε σε αυτή τη συνοικία του Μπέλφαστ, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους πολλοί ακόμη.

Αρκετές εκατοντάδες καθολικοί πραγματοποίησαν στη συνέχεια μια άλλη πορεία.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τις διαδηλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία δέχθηκε επικρίσεις επειδή έδωσε άδεια για τις κινητοποιήσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων με διαφορά μόλις δύο ωρών. Ο πρόεδρός της Πίτερ Όσμπορν απάντησε λέγοντας ότι «πάνε πολλά χρόνια που δεν έχουν ξεσπάσει ταραχές στη συνοικία αυτή» και ότι «έχει έρθει η ώρα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για τις αμφιλεγόμενες πορείες».

Συγκρούσεις σημειώνονται κάθε χρόνο στο Μπέλφαστ μετά την παρέλαση της 12ης Ιουλίου, που σηματοδοτεί τη νίκη το 1690 του προτεστάντη βασιλιά Γουλιέλμου Γ’ έναντι του καθολικού αντιπάλου του Ιάκωβου Β’ στη μάχη του Μπόιν.