Η Ελβετία ανακοίνωσε πως παγώνει τις εξαγωγές όπλων προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά από ένα δημοσίευμα σε ΜΜΕ που ανέφερε ότι μια ελβετικής κατασκευής χειροβομβίδα, η οποία αρχικά είχε παραδοθεί στο κράτος του Κόλπου, βρέθηκε να έχει καταλήξει στη Συρία.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή αφού μια ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας χειροβομβίδας που έχει κατασκευάσει η ελβετική κατασκευάστρια όπλων RUAG κι ανέφερε πως τραβήχτηκε στη συριακή πόλη Μάρεα τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι η Ελβετία έχει διακόψει όλες τις εξαγωγές όπλων στη Συρία από το 1998.

Η φωτογραφία δημιούργησε έντονες ανησυχίες για τον τελικό προορισμό των όπλων που εξάγει η Ελβετία.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα η χειροβομβίδα ανήκε σε ένα φορτίο 225.162 που είχε παραδώσει η RUAG στα ΗΑΕ το 2003, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η Γραμματεία Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παγώνει όλες τις εκκρεμείς εξαγωγές όπλων στα ΗΑΕ και απαίτησε να επιστραφούν οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ δεν έχει κάνει ακόμα κανένα σχόλιο για το ζήτημα.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες διότι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης παραμένουν ασαφείς. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο [για το πώς] οι ελβετικές χειροβομβίδες κατέληξαν στη Συρία. Οι έρευνες συνεχίζονται πάντως», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση της Ελβετίας.