Η Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση και έχει εκφοβίσει δεκάδες Ουιγούρους στην απομακρυσμένη δυτική επαρχία Σινγιάνγκ επειδή εκφράστηκαν ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσά της πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Τον Ιούλιο του 2009, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ουρούμτσι, σημειώθηκαν επεισόδια βίας ανάμεσα στους Κινέζους Χαν που αποτελούν την πλειοψηφία και στους Ουιγούρους που είναι η μειοψηφία, κατά τα οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι, υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έκτοτε η Κίνα έχει εκτελέσει εννέα ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι υποκίνησαν την βία, έχει θέσει υπό κράτηση πολλούς άλλους και έχει προχωρήσει σε προσαγωγές εκατοντάδων, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Σε έκθεσή της που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι διαθέτει νέες μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο εξακολουθεί να «εκφοβίζει» οικογένειες που ζητούν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους, οι οποίοι έχουν αποκαλύψει στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Ιουλίου 2009.

Η Κάθριν Μπέιμπερ, διευθύντρια του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της οργάνωσης, δήλωσε ότι «η γενική τάση καταστολής που παρατηρείται σε ολόκληρη την Κίνα είναι ιδιαίτερα έντονη» στην Σινγιάνγκ.

«Οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να αποκαλύψουν που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξαφάνιση και να σταματήσει τις διώξεις των μελών των οικογενειών τους που αναζητούν απαντήσεις», είπε η Μπέιμπερ.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι δεκάδες οικογένειες Ουιγούρων έχουν καταγγείλει δημοσίως ότι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν από τον Ιούλιο του 2009 παρότι όλοι φοβούνται αντίποινα.

Η Σινγιάνγκ είναι, από στρατηγικής πλευράς, ζωτικής σημασίας για την Κίνα και το Πεκίνο έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να χαλαρώσει τον έλεγχο: είναι τεράστια περιοχή–το ένα έκτο της συνολικής έκτασης της χώρας–έχει αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κεντρική Ασία.

Το Παγκόσμιο Κογκρέσο Ουιγούρων, το οποίο εδρεύει στη Γερμανία, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μαζί με άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των Ουιγούρων έξω από κινεζικές διπλωματικές αποστολές σε 14 χώρες.

Από τότε που σημειώθηκαν τα επεισόδια η Κίνα έχει στρέψει την προσοχή της στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Σινγιάνγκ και στην παροχή περισσότερων ευκαιριών για εργασία–ειδικά για τους Ουιγούρους–ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες από τις βαθύτερες αιτίες της έκρηξης βίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει περίπου 40.000 κάμερες παρακολούθησης στο Ουρούμτσι.